21 November 2024
mun. Chișinău

Boala obrajilor pălmuiți, dar nu de la bătaie

Cu siguranță ați auzit de rubeolă, rujeolă sau varicelă – cele mai comune boli ale copiilor. Puțini dintre noi însă știu de eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiți, numită și a cincea maladie a copilăriei. Acest lucru se explică și prin faptul că, în cazul în care copilul nu este văzut de un specialist, această afecțiune poate fi confundată cu o simplă alergie sau o banală răceală. 

Cum se manifestă boala obrajilor pălmuiți

Așadar, denumirea ciudată a acestei boli este cât se poate de explicabilă. În primul rând, din cauza virusului din organism care provoacă înroșirea obrajilor copilului, păstrându-și culoarea de la câteva zile până la câteva săptămâni. Erupția care o caracterizează este localizată, în primă fază, pe obraji și pare a fi urma unei palme aplicate pe chip. Fiind o infecție virală, copilul poate lua boala de oriunde – din supermarket, de pe terenul de joacă, adică de acolo unde sunt mulți oameni care tușesc sau strănută, deoarece boala se transmite exact ca o viroză. Afecțiunea începe cu febră ușoară și cu o erupție cutanată pe obraji. După ce apare pe față, petele se extind pe mâini, piept și burtă. De obicei, nasul se înfundă, dispare pofta de mâncare, iar gâtul se poate înroși. Pe lângă asta, pot apărea stări de somnolență și oboseală, iar în cazuri foarte rare – greață și diaree.

Foto: Mihai Stratulat

Simptomele celei de-a cincea boli a copilăriei seamănă cu cele ale unei viroze, dar poate fi confundată și cu o alergie de către părinții neinițiați. Am vorbit cu medicul-pediatru Mihai Stratulat pentru a afla cum ne dăm seama dacă micuțul suferă anume de această boală. În primul rând, spune Stratulat, prima și cea mai mare diferență este că în cazul dermatitelor, de exemplu, pielea devine uscată. Or în cazul bolii obrajilor pălmuiți, pielea rămâne la fel de fină. De asemenea, o altă caracteristică care o deosebește este că alergiile sau alte boli ale pielii nu provoacă febră.

Cum tratăm boala obrajilor pălmuiți

Din fericire, boala nu trebuie tratată. Dacă febra depășește 38,5 grade Celsius, atunci trebuie scăzută cu ibuprofen sau paracetamol. În rest, infecția trece de la sine, iar părinții trebuie doar să aibă răbdare. Totuși, dacă febra urcă peste 39 de grade Celsius, atunci trebuie să mergeți de urgență la medic. Este important să știți că, exact ca și la alte boli ale copilăriei, boala obrajilor pălmuiți odată făcută dă imunitate pe viață. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *