Sunt unele dintre cele mai aromate fructe, cu gust inconfundabil, cu puține calorii, cu o mulțime de proprietăți nutritive, care previn și tratează mai multe boli. Când ai poftă de ceva dulce, răsfață-te liniștit cu o porție de căpșune. Fructele delicioase și sănătoase sunt vedetele piețelor și magazinelor în această perioadă. Înainte să ajungă accesibile pentru toți și unele dintre cele mai populare fructe de sezon, căpșunile erau considerate un lux. Acum câteva secole, erau servite doar la nunțile aristocraților, cu puțină smântână, sub forma unui desert, despre care se credea că are proprietăți afrodiziace. Madame Tallien, una dintre cele mai emblematice prezențe de la Curtea lui Napoleon, a rămas cunoscută pentru băile pe care le făcea în suc de căpșune. Aceasta folosea aproximativ nouă kilograme de fructe pentru fiecare baie.
Așadar, căpșunele tratează anemia, astenia, insomnia, oboseala cronică, ard grăsimile, tonifică, detoxifică, remineralizează organismul și încetinesc procesul de îmbătrânire. Mai mult, aceste fructe:
Previn cancerul. Căpșunele nu îngrașă, având un conținut scăzut de calorii, doar 32 kcal per 100 de grame. De asemenea, dau o senzație de sațietate și sunt foarte bogate în vitamine, fitonutrienți și minerale. Mai multe studii au arătat că oamenii care consumă alimente bogate în antioxidanți sunt mai feriți de bolile canceroase, iar cei care suferă de aceste maladii – au mai multe șanse de supraviețuire.
Nutriţionista Veronica Kalcev a confirmat pentru emedicina.md: “Căpșunele conțin flavonoizi fenolici, numiți antocieni și acid elagic. Cercetările au demonstrat că acestea pot proteja organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamațiilor și bolilor neurologice”.
Totodată, aceste fructe sunt bogate în vitamina C. 100 de grame de căpșune furnizează organismului peste 90 la sută din doza zilnică recomandată de vitamina C. Aceasta ajută organismul să lupte împotriva bolilor și contribuie la eliminarea radicalilor liberi.
Medicul Veronica Kalcev a mai adăugat: “Căpșunele conțin cantități importante de vitamine din complexul B. Acestea ajută organismul să prelucreze carbohidrații, proteinele și grăsimile”. În plus, căpșunele au în componență minerale, precum potasiu, mangan, fluor, cupru, fier și iod.
Scad colesterolul. Fibrele pe care le conțin căpșunele ajută la reducerea nivelului colesterolului în sânge, prevenind astfel bolile de inimă și acționează ca un adjuvant în hipertensiune și diabet. “Oamenii de știință au descoperit că polifenolii pe care le conțin aceste fructe ajută la scăderea nivelului de zahăr în sânge, un element foarte important în special în cazul celor dependenți de insulină. În plus, căpșunele proaspete au un indice glicemic foarte mic: 25”, a mai menționat Veronica Kalcev. Atenție, însă! Bolnavii de diabet nu trebuie să consume mai mult de 300 de grame de căpșune pe zi.
Căpșunile sunt benefice și pentru vedere, prevenind afecțiuni oftalmologice.
În timpul sarcinii, aceste fructe aromate previn apariția malformațiilor fătului și ajută la dezvoltarea sănătoasă a acestuia.
Căpșunele au acțiune benefică asupra ficatului. Datorită conținutului de vitamina K, aceste fructe fac bine în cazul insuficienței hepatice și ale afecțiunilor biliare. Căpșunele au și proprietăți antiinflamatorii, de aceea sunt bune în tratamentul gutei, reumatismului, varicelor și hemoroizilor.
De asemenea, sunt benefice în cazul intoxicațiilor, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din organism. Nutriționista Veronica Kalcev le recomandă fumătorilor și celor care consumă alcool să mănânce căpșune, pentru că acestea ajută la ameliorarea consecințelor pe care le provoacă aceste vicii și chiar contribuie la scăparea de dependență.
Aceste fructe revitalizează organismul și sunt benefice pentru piele. Un om perfect sănătos poate mânca între 300 și 500 de grame de căpșune pe zi și aproximativ 1,5 kilograme pe săptămână. Potrivit medicului Veronica Kalcev “Aceste fructe conțin fibre, oxalați și acid salicilic, iar un consum excesiv ar putea irita sistemul digestiv, provocând gastrită, colici biliare sau diaree. De asemenea, căpșunele sunt alergeni puternici, consumați căpșunele dimineața și la amiază, după masă și în niciun caz pe stomacul gol”.
Mare atenție și la ce fel de căpșune cumpărați. Ideal ar fi să optați pentru cele crescute în grădini și nu cele cultivate în cantități industriale. Savanții americani au constatat, într-un studiu recent că, în prezent, căpșunele sunt adevărate bombe de otrăvuri.