21 April 2024
mun. Chișinău

Fructele care atrag ca un burete multe otrăvuri

Sunt aromate și delicioase, dar sunt adevărate bombe cu otrăvuri care ne pot afecta grav sănătatea. Savanții americani au stabilit, într-un studiu recent, că, în prezent, căpșunele sunt primele în topul celor mai periculoase fructe și legume. Este vorba însă despre fructele provenite din producțiile de masă, de pe plantații imense și nu cele crescute în gospodării sau în pădure.

Potrivit cercetătorilor, căpșunele au luat locul merelor în clasamentul produselor vegetale, care conțin cele mai multe pesticide. Fructele sunt acoperite cu un înveliș foarte subțire și permeabil, care absoarbe apa. Anume această pieliță acționează asemănător unui burete, care stochează substanțele dăunătoare. Astfel, în 98% din căpșunele analizate au fost depistate reziduuri de pesticide. O singură căpșună poate conține până la 53 de substanțe toxice. Specialiștii mai spun că acestea sunt lipsite de substanțe nutritive, care sunt distruse de pesticidele folosite de agricultori pentru a crește producția.

watermarked-mere ionataneMerele ocupă locul doi, după ce, timp de cinci ani, au fost primele în top. Acestea sunt urmate de nectarine, piersici, țelină, struguri, cireșe, spanac, roșii, ardei roșii, roșii cherry, castraveți, ardei iuți și varza kale.

“Este important să nu uităm că agricultura convențională se bazează foarte mult pe insecticide”, spune unul dintre autorii cercetării, Sonya Lunder. Astfel, oamenii de știință îndeamnă consumatorii să le dea prioritate fructelor și legumelor organice, cultivate în grădini, fără pesticide și alte substanțe toxice, chiar dacă uneori aspectul acestora este mai puțin atrăgător.

Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG) din Statele Unite întocmește, în fiecare an, un ghid de pesticide al cumpărătorului.

Potrivit medicilor, aceste substanțe chimice din fructe și legume pot duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor și a sistemului nervos central.

Sursa: time.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *