17 June 2024
mun. Chișinău

Și-a dus copilul bolnav la spital, dar s-a ales cu o diagnoză greșită și cu amenințări că va ajunge la puşcărie

watermarked-1f5Diana Sopivnic, o tânără mămică din Capitală, a mers, de urgență, cu fetița ei de doar șapte luni la Institutul Mamei și Copilului, din cauza unei tuse puternice și respirație îngreunată. Dar în loc să audă cuvinte de încurajare și asigurări că bebelușul său se va însănătoşi, femeia a trebuit să se confrunte cu medicii, să le demonstreze că diagnoza pusă de ei este una greșită și, mai mult decât atât, să fie amenințată cu închisoarea, dacă nu va da ascultare doctorilor. Din păcate, cazurile în care mamele reclamă comportamentul inadecvat al medicilor nu este singular. 

Totul s-a întâmplat în seara de Paște, după ora 19:00. Diana Sopivnic a povestit pentru emedicina.md că imediat ce a ajuns la spital i s-a spus pe un ton indiferent să mai aștepte, că tocmai e schimb de tură. Peste câteva minute, s-a apropiat medicul de gardă Ala Ţurcanu, care s-a uitat la copil și a zis că: „Nu, aici este foarte grav, fetiței trebuie să-i fie făcute analize și radiografie. Bănuiesc că e pneumonie„. Mama îi explică medicului că bebelușul nu are și nici nu a avut febră, simptom de debut al acestei boli. Cele spuse de mamă a iritat-o la culme pe doctoriță, care a insistat să-i facă copilului radiografia de plămâni.

watermarked-c63Din disperare şi din dorinţa de a consulta mai multe opinii, mama i-a trimis o fotografie cu rezultatele radiografiei pediatrului Mihai Stratulat, la care obişnuieşte să meargă când copilul său are probleme de sănătate, dar care atunci se afla peste hotare. Stratulat i-a dat asigurări că fetița ei nu suferă de pneumonie, ci de laringo-traheo-bronşită, infecție a căilor respiratorii şi că trebuie să refuze spitalizarea, să meargă acasă şi să-i facă inhalaţii. Acum, fetiţa ei se simte bine.

Mama i-a informat pe medicii de la IMC despre cele spuse de pediatru, dar acest lucru i-a enervat şi mai tare. Ca să-i demonstreze mamei că diagnoza pusă de medicii de gardă este una corectă, doctoriţa Ţurcanu a mai adus alţi cinci colegi care au confirmat că fetiţa are pneumonie şi că trebuie să fie spitalizată şi să i se administreze antibiotice. Între timp, copilului i-a fost acordat primul ajutor medical. Mama şi copilul au fost lăsaţi să plece acasă numai după ce Mihai Stratulat i-a sunat pe colegii săi şi le-a explicat cum stau lucrurile.

În acelaşi timp, medicul chirurg Mihai Seu a decis să se implice în discuţia dintre medicul de gardă şi mamă pe care a ameninţat-o cu închisoarea. „Mi s-au înmuiat picioarele când medicul mi-a spus: Dragă femeie, copilul tău e grav bolnav, trebuie spitalizat, matale fă cum vrei. Noi punem ştampila de externare și ne-am spălat pe mâini, dar în cazul în care copilul tău moare până mâine o să staţi la uşă încătuşată şi te va duce “Rusca” (închisoare pentru femei)”, povesteşte mama.

watermarked-999Solicitat de emedicina.mdMihai Seu, care deţine şi funcţia de şef al secţiei chirurgie din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, a respins acuzaţiile mamei şi a insistat că decizia acesteia de a nu interna copilul a fost greşită. Mai mult, Seu susţine că nu i-a vorbit urât femeii, ci doar a încercat să o convingă că e cel mai bine pentru copil să rămână internat pentru a fi tratat, deoarece, potrivit lui, copilul avea suspecţie de pneumonie. Cât despre decizia femeii de a cere consultaţii online de la alţi medici, Mihai Seu a spus: „Aceste lucruri o privesc, dar eu, în calitate de medic, nu le aprob. Un doctor nu poate oferi consultaţii de la distanţă, fără a examina pacientul”.

Revoltător este faptul că medicul de gardă Ala Ţurcanu a fost de partea colegului său Mihai Seu, care este chirurg şi nu pediatru. „Domnul Mihai Seu nu a făcut decât să se uite colegial la rezultatele radiografiei şi i-a spus mamei care ar putea fi riscurile în cazul în care va refuza spitalizarea”, a confirmat pentru site-ul nostru Ala Ţurcanu.

watermarked-sirbuphoto.com-02009-1Pediatrul Mihai Stratulat, vizat în această situaţie, ne-a declarat că, din păcate, acest caz nu este unul singular. „Colegii mei de breaslă se supără foarte tare când mamele le pun întrebări, cer răspunsuri şi explicaţii. De asemenea, medicii se indignează când aud că mamele mi se adresează, numai din motivul că sunt tânăr, că le dau sfaturi mămicilor inclusiv la telefon, online etc. Deşi ei ar trebui să înţeleagă că trăim în alt secol, mamele se informează din mai multe surse, ceea ce este foarte bine şi că ar trebui să-şi schimbe atitudinea”, a menţionat Mihai Stratulat.

watermarked-333ae26147dc64c55cf28d2b33b5ab221f71a55352d54ace2f7e80b3d08b6197_fullCazul a ajuns în atenţia directorului Institutului Mamei şi Copilului, Sergiu Gladun, care a spus că cei vinovaţi vor fi sancţionaţi, dar şi în vizorul ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan. Demnitarul a fost informat despre cele întâmplate de către mamă, prin intermediul unei reţele de socializare. Din spusele femeii, ministrul a reacţionat prompt, i-a cerut să depună o plângere în scris la minister şi a dat asigurări că vor fi luate măsuri, astfel încât mamele să nu mai treacă prin astfel de experienţe neplăcute, care le traumatizează. Mai mult, Ruxanda Glavan i-a spus femeii că mecanismul de salarizare a medicilor va fi modificat în curând, fapt ce va presupune că doctorii vor fi plătiţi în funcţie de performanţe, dar şi în funcţie de atitudinea faţă de pacienţi.watermarked-5e7716873b7549f65e0c9303eb73090ba1c4f9e546dc7a6c854eed1afdd63b5a_full

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *