22 June 2024
mun. Chișinău

A suferit arsuri din cauza neglijenței medicilor

Un medic proctolog și un șef de secție din cadrul Spitalului “Sfânta Treime” din Chişinău sunt acuzați de malpraxis. Doctorii sunt învinuiți că, în timpul unei intervenții chirurgicale, nu au respectat regulile de utilizare a aparatului de electrocoagulare, fapt ce a provocat arsuri pe trei la sută din suprafața corpului unei tinere de 33 de ani. Cazul a ajuns în atenția Ministerului Sănătății, în urma unei sesizări depuse de tatăl fetei. Iar cauzele producerii incidentului au fost examinate în cadrul unei comisii instituite printr-o dispoziție a ministrului Ruxanda Glavan.

Femeia a fost internată în data de 4 aprilie, fiind diagnosticată cu tromboză acută hemoroidală. A doua zi, pacienta a fost supusă unei operații în secția proctologie a Spitalului “Sfânta Treime” din Chișinău.

A suferit arsuri de gradul III, din cauza neglijenței medicilor

Potrivit rezultatelor comisiei, din cauza neglijenței medicilor, pacienta a suferit arsuri de gradul I, II și III, în zona sacrală a spatelui. Doctorii nu ar fi respectat cerințele de utilizare a dispozitivului de electrocoagulare, folosit pentru asemenea operații. În urma unei flăcări, apărute din cauza unui electrod fixat incorect, s-a aprins cearșaful de sub pacientă. Focul ar fi izbucnit și din cauza faptului că, înainte de intervenție, masa de operație a fost dezinfectată cu alcool etilic de 70 de grade, lucru interzis de specialiști.

Potrivit constatărilor Ministerului Sănătății, în asemenea cazuri, obiectele medicale și plapuma trebuiau să fie prelucrate cu soluții neinflamabile. De asemenea, numele medicului proctolog nici nu figurează în Raportul de Instruire privind operarea dispozitivelor medicale procurate în cadrul spitalului.

Tânăra are nevoie de transplant de piele 

La două zile după operație, părinții fetei, care au acuzat medicii de provocarea arsurilor, au cerut transferarea pacientei la Centrul Republican de Leziuni Termice. Acum, victima va fi supusă unui tratament de aproximativ două luni și va avea nevoie de transplant de piele.

Într-o notă informativă adresată ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, medicii de la Spitalul “Sfânta Treime” din Capitală, care se află în subordinea autorităților municipale, au menționat că incidentul a avut loc din cauza unor deficiențe tehnice ale aparatului medical, fapt ce a provocat apariția spontană a unei scântei. De asemenea, doctorii vizați au precizat că toate acțiunile postoperatorii au fost efectuate corect și în conformitate cu regulamentele interne ale instituției.

Ministerul Sănătății a expediat, săptămâna trecută, demersuri către Primăria Capitalei, Consiliul Municipal Chișinău și Direcția Sănătate a Capitalei prin care solicită sancţionarea și chiar eliberarea din funcție a responsabililor vinovați de incident. Deocamdată, niciun responsabil a instituţiei medicale nu a fost sancţionat.

Și în vara anului trecut, mai mulți medici oftalmologi ai Spitalului “Sfânta Treime” din Capitală au fost acuzați de malpraxis. Doctorii au fost învinuiți de neglijență după ce zece pacienți și-au pierdut parţial vederea, în urma unor operaţii la ochi. Rezultatele investigaţiilor au arătat că oamenii au fost infectați cu un virus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *