21 November 2024
mun. Chișinău

Cât trebuie să aștepte un fumător, care a renunțat la țigări, pentru a avea o speranță de viață ca a unui nefumător

Atunci când oamenii renunță la fumat, organismul nu revine imediat la normal. Imunitatea, în special, pare să fie chiar mai afectată decât se credea până acum. Odată ce o persoană a renunțat la fumat, ea trebuie să aștepte zece ani pentru a avea din nou o speranță de viață comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată. Acestea sunt datele celor mai recente studii, care arată efectele de durată ale fumatului asupra sănătății.

O echipă de oameni de știință de la Institutul Pasteur, folosind un eșantion de 1.000 de voluntari sănătoși, au ajuns la concluzia că, la fel ca și alți factori, cum ar fi vârsta, sexul și genetica, fumatul are un impact major asupra răspunsurilor imunitare.

Pe lângă impactul său pe termen scurt asupra imunității, fumatul are și consecințe pe termen lung.

Timp de mulți ani după ce au renunțat la acest obicei, fumătorii rămân cu efecte asupra unor mecanisme de apărare ale organismului lor dobândite în timpul fumatului.

Aceste descoperiri, care dezvăluie pentru prima dată o memorie pe termen lung a efectelor fumatului asupra imunității, au fost publicate, în revista Nature, citate de Protv.ro.

„Fumatul modifică imunitatea adaptivă într-un mod persistent”, au concluzionat autorii studiului.

Noul studiu marchează un progres important în înțelegerea efectelor nocive ale fumatului asupra sănătății.

Acesta pune în evidență un element până acum ignorat: imunitatea adaptivă, care se construiește pe măsură ce apar infecțiile, rămâne deteriorată timp de mulți ani după ce oamenii se lasă de fumat.

Aceste concluzii se bazează pe un eșantion compus din o mie de persoane, care au fost selecționate în urmă cu peste 10 ani, în cadrul unui proiect coordonat de Institutul Pasteur din Paris.

Imunitatea acestora a fost examinată cu regularitate prin diverse analize, în special prin teste de sânge.

Potrivit specialiștilor, acest studiu de cohortă este extrem de solid pentru a evalua măsura în care diferiți factori influențează de-a lungul timpului sănătatea și metabolismul.

S-a dovedit astfel că, și în acest caz, fumatul este cel care a avut cea mai mare influență, mai mult decât alți factori, cum ar fi durata somnului și nivelul de activitate fizică, potrivit cercetătorilor conduși de specialista în biologie Violaine Saint-André.

Însă rezultatul nu reprezintă chiar o noutate. Medicii știau deja că fumatul afectează imunitatea înnăscută – comună tuturor oamenilor – prin agravarea reacțiilor inflamatorii.

Noul studiu a confirmat acest lucru, constatând că acest efect dispare imediat după renunțarea la fumat. Dar, și aceasta este mare noutate, nu la fel se întâmplă în cazul imunității dobândite.

Aceasta rămâne afectată, pentru anumiți indivizi, timp de ani sau chiar de decenii după renunțarea la fumat, chiar dacă eșantionul a fost prea redus și reacțiile prea variabile pentru a calcula o durată medie precisă.

Efecte care dispar

Cercetătorii au mers și mai departe de atât, arătând că aceste perturbări sunt asociate cu un efect „epigenetic”: ADN-ul oamenilor rămâne același, însă expunerea la fumat afectează modul în care anumite gene se exprimă în codificarea proteinelor.

Nu trebuie în niciun caz să se tragă concluzia că renunțarea la fumat nu servește la nimic. Efectele negative sfârșesc totuși prin a dispărea în cele din urmă.

Dar „pentru a vă păstra imunitatea pe termen lung, este mai bine să nu vă apucați niciodată de fumat”, a subliniat Violaine Saint-André, într-un comunicat de presă al Institutului.

Studiul, care se bazează pe analize biologice, nu a identificat însă care sunt consecințele acestor variații imunitare asupra sănătății.

Potrivit autorilor săi, ar putea exista efecte asupra riscului de infecții, cancere sau boli autoimune, dar ele reprezintă, în acest stadiu, doar o ipoteză.

Un alt studiu, publicat săptămâna trecută, a încercat să determine în ce măsură riscurile pentru sănătate persistă cu adevărat la o persoană după ce aceasta se lasă de fumat.

Publicat în jurnalul online NEJM Evidence, studiul s-a bazat pe date medicale obținute de la aproximativ 1,5 milioane de persoane din Canada, Statele Unite, Norvegia și Regatul Unit.

Autorii acestui de-al doilea studiu au comparat mortalitatea între mai multe grupuri: fumători activi, persoane care nu au fumat niciodată și foști fumători.

Pentru cei din urmă, riscurile medicale au nevoie de timp înainte să dispară complet.

Odată ce o persoană a renunțat la fumat, ea trebuie să aștepte zece ani pentru a avea din nou o speranță de viață comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată, sugerează rezultatele acestui studiu.

Dar, chiar și în acest caz, nu trebuie să se tragă concluzia că renunțarea la fumat nu merită toate eforturile: „beneficiile apar deja după trei ani”, au constatat autorii studiului, cu o medie de cinci ani de supraviețuire recâștigată în acest grup, adică jumătate din drumul spre o speranță de viață normală.

Iar efectul benefic este vizibil indiferent de vârsta la care se renunță la fumat, deși este mai accentuat la persoanele sub 40 de ani, spun specialiștii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), fumatul ucide anual mai mult de 8 milioane de persoane în întreaga lume.