Sunt fructele-vedetă ale acestui sezon, sunt savuroase şi îţi lasă gura apă când treci pe lângă ele. Deliciile suculente pe care le punem şi la urechi au numeroase efecte benefice asupra sănătăţii şi multe proprietăţi de vindecare. Potrivit nutriționistei Victoria Ursu, cireşele conţin în proporție de 90% apă, vitamine din grupul B, vitamina C, minerale precum calciu, fier, fosfor, zinc, mangan, magneziu etc. și fructoză.
Cireşele, bune pentru prevenirea cancerului
Ca și alte fructe și legume, consumul de cireșe este recomandat pentru a te păzi de cancer. Acestea mai conţin cianidina, un compus organic care inhibă formarea şi extinderea celulelor canceroase. Împreună cu alți antioxidanți, cianidina apără organismul în fața efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Leac pentru tinerețe fără bătrânețe
Victoria Ursu a mai menţionat pentru emedicina.md că: ”O serie de antioxidanți (betacaroten, melatonina și antocianina) ne ajută să stopăm procesul de îmbătrânire și să întărim capacitatea de memorare”. Cireșele sunt bogate în vitamina A, care conține betacaroten. Datorită acestuia, pielea îşi păstrează aspectul tânăr pentru un timp mai îndelungat, iar imunitatea nu cedează ușor în fața infecțiilor și virusurilor. Pe lângă toate acestea, cireșele conțin flavonoizi, esențiali pentru a scăpa organismul de urmele pe care le lasă stresul.
Te scapă de dureri și îţi protejează inima
În general, cireșele au efect antiinflamator. Reduc durerile, în special cele de cap și pot fi eficiente chiar și în cazul migrenelor, datorită conținutului de antocianină și flavonoizi. Iar melatonina găsită în cireșe este un antioxidant, care îți va îmbunătăți somnul și te va calma. Aceste fructe mai contribuie la normalizarea bătăilor inimii, scad colesterolul în sânge și previn diferite boli neurologice, printre care Alzheimer. ”Având un conținut mare de potasiu, cireșele sunt bune diuretice, laxative, iar sorbitolul din ele (o formă de zahăr care, de fapt, balonează) accelerează tranzitul intestinal”, mai adaugă Victoria Ursu.Pentru că au în componență destul de multe glucide, cireșele nu trebuie consumate în exces de către diabetici.
Atenție la siluetă!
Nutriționista Victoria Ursu mai avertizează că, în anumite situații, cireșele îngrașă. ”Cele care s-au copt primăvara (timpurii) nu prezintă ”pericol”, pentru că sunt apoase și fără gust. Însă cele dulci, care se coc la început de iunie, îngrașă, dacă sunt consumate în cantități mari, la mesele obișnuite. Așa că, ajustați-vă dieta în funcție de cantitatea pe care vreți s-o consumați.”
Potrivit specialistului în alimentație, puteți opta pentru jumătate de kilogram de cireșe în locul unei mese. De asemenea, aceste fructe trebuie consumate în prima jumătate a zilei, timp potrivit pentru a acumula energie. Dacă vrei să slăbeşti cu ajutorul cireşelor, nutriţionista Victoria Ursu ne recomandă: ”Pentru cei ce le adoră și vor să le consume în cantități mai mari, se recomandă o zi de detoxifiere cu cireșe. Pentru asta, 1,2 kg de cireșe se vor împărți în cinci porții egale și se vor consuma pe tot parcursul zilei”.