22 November 2024
mun. Chișinău

Coacăzele, benefice pentru inimă și creier

O PomegranateBlackCurrant_FO215_Main_Afi ele mici, dar au beneficii mari pentru sănătate. Coacăzele sunt unele dintre fructele-minune ale verii. Sunt adevărate depozite de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiale pentru păstrarea tinereții și a bunei dispoziții. Aceste pomușoare cu gust dulce-acrișor se coc începând cu luna iulie și pot fi consumate atât în stare proaspătă, congelate, sub formă de gem, dulceață, compot și suc. De asemenea, pot fi adăugate în mai multe deserturi și bucate din carne, cărora le oferă o aromă deosebită și gust ușor acidulat.

Îți fac pielea catifelată. Toate pomușoarele, inclusiv coacăzele, sunt pline de nutritivi extraordinari pentru o piele mai catifelată și tânără. Coacăzele roșii sunt bogate în vitamine, în special C și B. Acestea sunt antioxidanți puternici, care luptă împotriva radicalilor liberi și previn îmbătrânirea pielii. Acești nutritivi ajută și la regenerarea celulelor și protejează tenul de razele ultraviolete. Totodată, uleiul din semințele de coacăză, în special cele negre, este foarte bun pentru tratarea mai multor boli dermatologice. Mai multe studii științifice au demonstrat că substanțele din aceste pomușoare contribuie la tratarea eczemei și psoriazisului.

CoacazaCresc nivelul hemoglobinei. Coacăzele sunt bogate în fier, care este esențial pentru hemoglobină. Globulele roșii sau eritrocitele reprezintă 40% – 45% din compoziția totală a sângelui și sunt foarte importante, pentru că asigură funcția de transport a oxigenului din plămâni spre țesuturi și a bioxidului de carbon pe cale inversă. Fierul este esențial pentru globulele roșii, iar lipsa lui provoacă anemie. De aceea, pentru a preveni sau trata această afecțiune, se recomandă consumul alimentelor bogate în fier, iar coacăzele sunt foarte bune în acest sens

Te protejează de cancer. Sunt bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că au proprietăți anticancer. Și asta pentru că antioxidanții neutralizează radicalii liberi, cei care pot modifica ADN-ul și duc la multiplicarea rapidă a celulelor.

red-currant-muffin-2Apără de răceală. Au un conținut ridicat de vitamina C, în special coacăzele negre. 100 de grame de fructe conțin de trei ori mai multă vitamina C decât doza zilnică necesară, fapt ce contribuie esențial la creșterea imunității și te apără de răceală, dar și de multe alte boli. De fapt, vitamina C determină organismul să lupte cu afecțiunile. De asemenea, are și proprietăți antihistaminice, adică previne și contribuie la tratarea alergiilor.

Bune pentru digestie. Coacăzele sunt bogate în fibre, ceea ce le face ideale pentru o dietă echilibrată, ajutând mult la digestie. Aceste pomușoare sunt foarte bune și pentru a scăpa de constipație, o problemă gravă a zilelor noastre, când oamenii mănâncă pe fugă și ce apucă.

355600-sepikMenține inima sănătoasă. Conțin destul de mult potasiu, mineral esențial pentru sănătatea inimii și previne hipertensiunea. Acesta reglează nivelul colesterolului, este important pentru un ritm cardiac normal și contribuie la prevenirea atacurilor de cord. Potasiul este important și pentru sistemul nervos, precum și pentru activitatea musculară.

Te fac mai deștept. Consumul de coacăze roșii și negre este foarte benefic pentru memorie. Acestea protejează creierul de daunele provocate de radicalii liberi. Fiind o sursă importantă de fier, acest lucru contribuie la îmbogățirea creierului cu oxigen.

Bune pentru văz. Fiind bogate în vitamina A, aceste pomușoare vă ajută să vă mențineți vederea de vultur. Fiind bogate în antioxidanți, coacăza protejează ochii de influența negativă a radicalilor liberi.

SFATURI UTILE:

0282831.jpgCând alegeți coacăza, optați pentru cele mai tari bobițe, ale căror culori sunt intense. Cele moi sunt probabil culese de mai multe zile sau răscoapte și s-ar putea altera în scurt timp. Odată cumpărate, păstrează-le în frigider chiar și pentru o săptămână. Dacă vrei să le ai mai mult timp, pune-le în congelator. Așa îți vei putea face și rezerve pentru iarnă. Dacă sunt prea acre, poți adăuga puțin zahăr și îți va ieși ceva foarte delicios. De asemenea, pentru sezonul rece poți face gemuri și dulcețuri, pe care le poți prepara chiar și fără fierbere, pentru a păstra cât mai multe vitamine și proprietăți nutritive.

sursa: caloriebee.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *