Specialiști ai Centrului Municipal de Sănătate Publică din Capitală au efectuat controale inopinate la grădinița nr.5 „Licurici” din orașul Ialoveni. Asta după ce câțiva părinți s-au plâns că, în urma implementării parţiale a noilor meniuri, cel mult patru copii acuză probleme de sănătate. Decizia de a efectua verificările a fost luată de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Elena Ciornîi, una dintre mamele care s-a plâns de problemele de sănătate ale copilului său, a menționat pentru emedicina.md că nu are nimic împotriva nimănui, nu are ce să le reproșeze angajaților grădiniței sau autorităților. Dimpotrivă, salută aprobarea noilor meniuri în grădinițe și școli, doar că după implementarea acestora, băiețelul ei de trei ani plânge și îi spune aproape în fiecare zi că îl doare burta. „Am început să umblu prin spitale, să aflu ce problemă de sănătate are. Urmează să fie supus mai multor investigații. Am fost la grădiniță să văd ce li se dă copiilor să mănânce. Din ceea ce mi s-a spus, meniul este sănătos, dar nu am văzut ce anume li se pune pe masă. Nu exclud că alimentele sunt combinate incorect. Broccoli și conopida de pildă, care ar trebui să fie în meniu, este înlocuită cu varza. Nu îmi doresc decât toți copiii să fie hrăniți sănătos, iar eu, în calitate de părinte, sunt dispusă să plătesc atât cât este necesar, important e să fim anunțați cu privire la orice schimbare care are loc în grădiniță”.
O altă mamă, Diana Gorea ne-a spus că are un copil de patru ani și că nu are probleme de sănătate, ci dimpotrivă, îi spune că îi place ceea ce mănâncă la grădiniță.
La rândul său, directoarea grădiniței nr. 5 „Licurici”, Tatiana Vrajmaș, ne-a comunicat că, anul acesta, s-a înregistrat doar un copil de șase ani cu pancreatită. „În mare parte, părinții sunt nemulțumiți că micuții sunt hrăniți cu terci, cașă doar la micul dejun, nu și în timpul zilei. Grădinița activează doar 10,5 ore, nu 12, motiv pentru care este suficient. Preparăm bucate din produsele pe care le avem. Ne străduim, în funcție de posibilități, să combinăm alimentele corect. La începutul lui decembrie vom cumpăra mai multe produse alimentare. Este imposibil să aplici noile meniuri a doua zi de la intrarea lor în vigoare. Zilnic depunem eforturi ca acestea să fie cât mai sănătoase. Sunt convinsă că în viitorul apropiat va fi foarte bine. Cu toții ne dorim că micuții să fie hrăniți corect și sănătos”.
Iar medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică Ialoveni, Elena Caracuian, a precizat că urmare a nemulțumirilor părinților, au fost create două grupuri de lucru din care fac parte specialiști de la Centrul de Sănătate Publică din Ialoveni și Chișinău, ai Direcției de învățământ și reprezentanți ai primăriei din localitate. Aceștia vor efectua controale în toate grădinițele din raion, pentru a verifica ce li se pune pe masa copiilor. „Este binevenită semnalarea oricărei probleme. Dacă acestea nu sunt abordate, rezolvate, pot avea consecințe urâte. E mai bine să previi. Imediat ce vom avea rezultatele controalelor, le vom anunța”.
Totodată, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că astfel de controale vor fi efectuate ori de câte ori părinții și nu numai vor sesiza nereguli. „Vom merge la fața locului pentru a vedea cum stau lucrurile. Am spus și repet. Împreună cu toți cei responsabili trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a reuși implementarea noilor meniuri în școli și grădinițe în proporție de 100 de procente. Este vorba despre sănătatea copiilor, iar copiii sunt viitorul nostru, șansa la o țară mai bună, prosperă.”
Grădinița nr. 5 „Licurici” din orașul Ialoveni este frecventată de peste 450 de copii.
Recomandările Ministerului Sănătății cu privire la regimul sănătos de alimentație în grădinițe și școli au intrat în vigoare în data de 12 septembrie 2016. Acestea au fost implementate parțial aproape în toate grădinițele din Capitală.
Noile meniuri trebuie să includă mai multe produse din carne, legume, fructe proaspete și cereale integrale. Din rația zilnică au fost excluse salamurile și crenvurștii.