21 November 2024
mun. Chișinău

Copiii din Moldova vor mânca sănătos la grădiniță şi şcoală


Meniurile din grădinițele și școlile din Moldova vor fi echilibrate, iar copiii vor avea parte zilnic de o hrană sănătoasă, conform standardelor internaționale. Ei vor consuma, în mod obligatoriu, cel puțin câte un fruct pe zi și nu li se va mai pune pe masă salamuri sau crenvurști. Un grup de lucru, creat de la inițiativa Ministerului Sănătății, din care fac parte specialiști în alimentație, medici, reprezentanți ai Centrului de Sănătate Publică, nutriționiști și părinți, elaborează un nou Regulament, care vor include recomandări privind alimentația copiilor din instituțiile de învățământ. O primă variantă a proiectului i-a fost prezentată ministrului Ruxanda Glavan, care a făcut mai multe propuneri.
IMG_1216

Aşadar, documentul prevede interzicerea în școli și grădinițe a mezelurilor și crenvurștilor, considerate cancerigene de Organizația Mondială a Sănătății. Ministrul insistă ca această prevedere să fie cât mai clar formulată, astfel încât din meniu să fie excluse toate produsele dăunătoare din carne procesată. Regulamentul va mai ține cont de faptul ca elevii și micuții de la grădiniță să-și ia necesarul zilnic de vitamine. În meniu vor fi incluse însă cât mai multe produse de origine vegetală. Fructele vor fi consumate ca o gustare, în timp ce din legume se vor prepara, la prânz, salate.

copil_care_manancaDe asemenea, în instituțiile de învățământ vor fi interzise bucatele prăjite. Bucătarii vor trebui să gătească la aburi, prin fierbere, coacere și înăbușire, în niciun caz în ulei. Meniul va fi variat. Pe masă nu vor fi puse bucate de acelaşi fel, timp de o săptămână. În regulament vor fi precizări clare referitoare la cantitatea necesară de diverse substanțe nutritive pentru copii, de diferite categorii de vârstă. De asemenea, va fi stabilită cantitatea zilnică de care are nevoie un minor, pentru fiecare produs în parte. Va fi prevăzut și volumul unei porții de mâncare, în funcție de câți ani au copiii.

Pentru ca bucatărilor, asistentelor medicale și administratorilor instituțiilor de învățământ să le fie mai ușor, specialiștii întocmesc o serie de meniuri – model, prevăzute pentru sezonul cald și cel rece. Separat, vor fi prevăzute reguli pentru alimentația anumitor categorii de copii. Spre exemplu, pentru cei alergici va fi limitat consumul de ouă, pește, citrice și alte produse, care le pot provoca reacții adverse.

O altă noutate a acestui document se va referi la cerințele față de materia primă. Astfel, Ministerul Sănătății vrea să se asigure că produsele din care este preparată mâncarea copiilor sunt sănătoase, inofensive și corespund tuturor cerințelor siguranței alimentare. Managerii instituțiilor de învățământ trebuie să aibă grijă de unde cumpără produsele, în ce stare sunt acestea și daca sunt depozitate corect.

piramida-ibUna dintre mamele din grupul de lucru, Claudia Danii, a declarat pentru emedicina.md că părinții așteaptă ca, după adoptarea documentului, pe masa copiilor să fie puse alimente mai sănătoase, care să conțină legume și fructe. Produsele precum pâinea, crupele și pastele să fie integrale. Totodată să fie excluse margarina, băuturile precum ceaiul negru sau compoturile cu zahăr să fie înlocuite cu altele, cu îndulcitori mai puțin dăunători. „Părinții sunt mulțumiți că autoritățile sunt deschise și țin cont de opinia lor, în procesul de elaborare a unui astfel de document, lucru care nu s-a mai făcut până acum.”

Mamele speră că, după adoptarea unui regulament, care să corespundă recomandărilor OMS, sănătatea copiilor din Moldova se va îmbunătăți și vor fi prevenite multe afecțiuni. ”Cred că nu trebuie să ne grăbim. Într-un timp suficient, putem veni cu un produs de calitate, care să fie clar pentru toți cei implicați în alimentarea copiilor”, a adăugat Claudia Danii.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că un expert al OMS va evalua proiectul regulamentului și va veni cu anumite completări, dacă va fi nevoie. Ruxanda Glavan a promis că,  după intrarea în vigoare a documentului, instituțiile de învățământ vor avea la dispoziție o anumită perioadă pentru a se adapta noilor prevederi, iar după expirarea acesteia, autoritățile vor efectua verificări stricte pentru a stabili dacă normele sunt sau nu respectate.

Regulamentul ar putea fi gata până la mijlocul lunii iulie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *