Încă un caz care scoate la iveală lipsa de vigilență a părinților asupra copiilor. Bebelușul de doar un an din raionul Ialoveni, care acum o lună a fost adus mort la Institutul Mamei și Copilului (IMC), s-a înecat cu propria vomă acasă. Constatările aparțin Centrului de Medicină Legală, care, până la sfârșitul acestei săptămâni, va expedia raportul final structurilor care anchetează cazul. Deși în certificatul de deces este menționat că micuțul din satul Răzeni a murit în urma unei insuficiențe pulmonare, provocată de o pneumonie bilaterală, medicii legiști susțin că nu această boală ar fi fost cauza morții.
“Copilul avea pneumonie pe fundal, dar nu credeam că asta a fost cauza. El s-a asfixiat cu propria vomă, adică vorbim despre un sindrom de aspirație. Acest lucru poate să se întâmple și de la o tuse simplă, dacă, în acel moment, nu se află vreun adult prin preajmă”, a menţionat pentru e-medicina directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc.
Iar șefa Centrului de Instruire în medicină de urgență al Institutului Mamei și Copilului (IMC), Teodora Frimu, afirma încă acum o lună că micuțul a fost adus mort la spital, după ce s-ar fi înecat cu propria vomă. “Când a ajuns la IMC, micuţul era fără puls și suflare. O echipă de trei reanimatori a încercat, timp de jumătate de oră, să resuscite copilul. Medicii au stabilit că din nasul copilului se elimina suc gastric. Noi am înregistrat, de fapt, un corp neînsuflețit. Bunica micuțului, cea care l-a găsit în casă, fără cunoștință, nu a putut să ne spună de cât timp copilul se afla în această stare. El avea febră şi urma tratament. În astfel de cazuri, cel puţin un adult trebuie să fie mereu lângă copil“, a spus Teodora Frimu.
În data de 19 mai, la cinci zile de la moartea copilului, în presă, părinții micuțului acuzau medicul de familie din localitate că se face vinovat de pierderea copilului lor şi invocau că acesta i-a prescris un tratament greșit. Doctorul le-ar fi indicat medicamente pentru viroză și nu pentru pneumonie.
La rândul său, medicul de familie Nina Chianu susţine însă contrariul. “Am fost de mai multe ori la ei acasă. Am instruit mama să-i dea copilului tratament pentru angină, dar nu l-a aplicat. Micuţul avea și febră.”
Cazul este investigat de Inspectoratul de Poliție Botanica al Capitalei. Rezultatele anchetei ar putea fi făcute publice în cel mult trei săptămâni.
Principalele simptome ale pneumoniei întâlnite la copii sunt febra, dificultăți de respirație, tuse și vomă. Tusea este singurul simptom, care ar putea persista mai mult timp, chiar și câteva săptămâni. În asemenea situaţie, copilul are nevoie inclusiv de un tratament ambulatoriu specific. Încăperile trebuie să fie aerisite, iar bebelușul – supravegheat permanent de un adult.
Dacă cel mic a vomitat, trebuie să i se dea de băut lichide și să se odihnească bine. Dacă, însă, copilul doarme prea mult, atunci trebuie de chemat urgența. Iar în situația în care micuţul bolnav are o vârstă mai mică de un an, internarea este obligatorie. Riscul de complicații este foarte mare la cei mici, iar medicii preferă să-i țină non-stop sub supraveghere.