22 November 2024
mun. Chișinău

Cum combatem cârceii

 

Black and white photo of a muscular man with a backache. Red selective color further illustrates pain. Clipping path included so image can be easily transferred to a different colored background.Fiecare dintre noi s-a trezit noaptea, cel puțin o dată în viață, cu dureri insuportabile ale mușchilor sau cu spasme în timpul înotului. Să știți că în acel moment ați avut crampe musculare sau cârcei. Aceste contracții bruște ale mușchilor vă pot provoca dureri intense și imposibilitatea folosirii picioarelor sau mâinilor pentru o perioadă. Cârceii apar, de regulă, în timpul nopții sau după un efort fizic. 

Cea mai frecventă cauză a apariției crampelor musculare la sportivi, de pildă, este reprezentată de suprasolicitare și deshidratare în timpul activității fizice, desfășurate într-un mediu supraîncălzit. Loviturile, efortul muscular și menținerea aceleiași poziții un timp mai îndelungat pot determina crampe musculare.

De exemplu, cei care scriu mult cu pixul pot avea spasme la degetul mare și primele două degete ale mânii cu care scrie, din cauza folosirii unei perioade mai mari a aceluiași mușchi. De asemenea, crampele musculare pot apărea la mână sau braț prin folosirea îndelungată a unei pensule sau ustensile de grădinărit. Alte cauze ale crampelor musculare includ probleme circulatorii sau nervoase.

plavanie-stil-krolCârceii mai apar în timpul odihnei. Cele mai periculoase sunt totuși spasmele în timpul înotului. Când temperatura apei are sub 20-22 grade, nimeni nu este asigurat contra cârceilor, ce pot duce chiar la tragedii. De aceea, președintele Asociației de Medicină Sportivă. Aurelian Gorea, ne recomandă ca, înainte de a intra în apă, să facem câteva exerciții fizice. „Oamenii nepregătiți nu au ce căuta în apă. Trebuie să încălzim mușchii înainte de a intra în apă, să facem mai multe exerciții, cum ar fi alergări, ridicarea și îndoirea picioarelor, masaj ușor la vârful degetelor”, susține medicul sportiv.

Cauzele apariției cârceilor

Aurelian Gorea
Foto: Aurelian Gorea

Suprasolicitarea unui mușchi, deshidratarea sau simpla menținere într-o singură poziție o perioadă mai mare pot determina apariția unor crampe musculare. Cârceii la nivelul gambei pot fi și consecința circulației sangvine inadecvate, îngustarea arterelor care distribuie sânge la nivelul piciorului. Cârceii reprezintă, de asemenea, simptome ale unor afecțiuni nervoase, tiroidiene, hormonale sau pot apărea frecvent la cei care suferă de diabet și anemie. „Până la urmă, fiecare om poate avea cârcei, inclusiv cei antrenați. În primul rând, este nevoie de o alimentare eficientă și corectă. Cafeaua, combinată cu diferite sucuri, este contraindicată înainte de a face eforturi fizice sau, dacă suntem la odihnă, înainte de a intra în apă. De asemenea, este important să evităm alcoolul. Și cantități prea mici de potasiu, calciu și magneziu în dietă pot contribui la apariția crampelor la gambe. Unele medicamente prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot provoca pierderi de potasiu”, mai susține Aurelian Gorea.

Cine sunt mai des afectați de crampe musculare

Sunt predispuși la apariția crampelor musculare în special copiii, persoanele care au peste 65 de ani, din cauza inactivității și atrofiei musculare, persoanele obeze, sportivii în timpul practicării unui sport, precum și cei care administrează diferite medicamente.

Cei mai mulți oameni au cârcei doar ocazional. De obicei, aceștia dispar de la sine și nu necesită tratament. Totuși, dacă aceste crampe apar frecvent și sunt severe se recomandă consultația medicului. Pentru spasmele care apar în timpul somnului, doctorul poate prescrie un relaxant muscular. Pentru prevenirea apariției crampelor trebuie să evităm deshidratarea. Este necesară consumarea unei cantități de lichid, cel puțin șase pahare pe zi. Lichidele ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze. Este bine să fie consumate lichide înainte de exercițiile fizice.

Primul ajutor în cazul crampelor

crampe-musculare-670x300În cazul apariției crampelor, în primul rând, trebuie să întrerupeți imediat activitatea care a declanșat contracția. Întinderea grupei musculare afectate și masajul ușor poate ajuta la relaxare. „Dacă sunteți afectat de cârcei în timpul înotului, opriți înotul, inspirați adânc și culcați-vă cu fața în sus în apă. Frecționați apoi puternic mușchiul, pentru a se relaxa” ne mai recomandă președintele Asociației de Medicină Sportivă, Aurelian Gorea.

De asemenea, specialiștii ne îndeamnă să nu intrăm în panică. La piscină sau când suntem la mare ar fi bine să purtăm pe costumul de baie un bold. Înțepați mușchiul contractat și spasmul va trece. Dacă nu aveți un bold, atunci apăsați cu forța mușchiul cu unghia de la degetul mare sau arătător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *