Ochelarii de soare pot fi purtați în orice anotimp. Sunt un accesoriu șic, care le fac atât pe femei, cât și pe bărbați să arate bine. Din păcate, aceștia sunt priviți mai mult ca un moft la modă, decât o necesitate. Însă principala lor însușire este să protejeze ochii, nu să fie în trend. Este obligatoriu să fie aleși corect, ținând cont de mai multe criterii.
Soarele este un bun prieten pentru organismul nostru, dar care se poate transforma foarte ușor în dușman, în cazul în care nu știm să-l protejăm. Razele ultraviolete dăunează vederii, iar expunerea îndelungată la soare poate duce chiar și la orbire. O confirmă oftalmologii.
Valeriu Cușnir, medic al Spitalului Sfânta Treime din Capitală, a declarat pentru emedicina.md că: “Razele ultraviolete (UV) afectează retina, cristalinul. Astfel, se poate forma cataracta și poate fi necesară chiar intervenția chirurgicală. De asemenea, se poate înrăutăți vederea, pot apărea distrofii retiniene”. Adică, radiațiile solare pot provoca arsuri la nivelul retinei și corneei, iar una dintre cele mai grave consecințe posibile este cancerul pielii din jurul ochilor.
Specialiștii ne sfătuiesc să purtăm ochelari de soare în fiecare zi, chiar și în zilele posomorâte. Însă este recomandat să optăm pentru anumite tipuri de ochelari. “Sunt ochelari speciali, care nu permit razelor UV sau celor infraroșii să pătrundă în ochi. În funcție de lentile, radiațiile ultraviolete sunt blocate în proporție diferită”, explică oftalmologul Valeriu Cușnir.
Medicii ne sfătuiesc să alegem ochelari de soare care ne protejează cel puțin 99 la sută de razelor UV. Este vorba despre cei care au inscripția UV400. Cei care au indicat pe eticheta UV100 sau UV200 nu ne protejează de razele nocive ale soarelui, pentru că această lungime de undă a radiațiilor nici nu ajunge pe Pământ. Culoarea lentilelor este un criteriu mai puțin important. Mulți optează pentru nuanțe închise, dar asta nu înseamnă că sunt mai eficiente.
Un alt indicator de care trebuie să țineți cont este precizarea ”CE” de pe etichetă sau pe rama ochelarilor, care garantează faptul că lentilele corespund standardelor europene. O mare importanță o are și ramele ochelarilor. Acestea trebuie să se potrivească perfect pe nas, fără ca ochelarii să fie largi sau alunecoși. Aceștia trebuie să stea perfect și în zona frunții, pentru a preveni pătrunderea luminii prin partea de sus a feței. Nu în ultimul rând, țineți cont și de autenticitatea produsului, pentru că firmele specializate țin mult la calitatea mărfurilor, propun doar modele verificate și oferă garanții.
Medicul Valeriu Cușnir ne mai îndeamnă să procurăm ochelarii de soare de la farmaciile care au licență pentru astfel de produse. ”Cei vânduți la colț de stradă sunt ineficienți și nu oferă protecție.”
Mai mult decât atât, așa-numiții ochelari de soare cosmetici pot dăuna vederii. Aceștia nu oferă protecție. Mai mult, în momentul în care purtați lentile întunecate, acestea blochează o parte din lumină și, din această cauză, pupilele se dilată mai mult, iar în ochi pătrunde o cantitate mai mare de radiații UV.
Oamenii care au probleme de vedere pot opta pentru ochelari de soare cu dioptrie sau pot alege lentilele fotocromatice, care se adaptează în funcție de intensitatea luminii. O altă variantă este purtarea în același timp a lentilelor de contact și a ochelarilor de soare.
De la ce vârstă au nevoie copiii de ochelari
Și copiii au nevoie de ochelari de soare, încă de la un an, pentru că ochii celor mici sunt mai sensibili la razele ultraviolete și HEV, numite și ”lumina albastră”, decât ochii adulților. Retina lor este mai puțin capabilă să filtreze astfel de raze.
Oftalmalogul Valeriu Cușnir adaugă: ”Atât adulții, cât și copiii trebuie să poarte ochelari de soare pe parcursul întregului an. A fost demonstrat faptul că în Moldova nivelul insolației este foarte mare, de aceea protecția ochilor este necesară”.