Lămâile sunt printre cele mai populare fructe din întreaga lume. Aceste citrice, care sunt foarte benefice pentru sănătate, nu ar trebui să lipsească vreodată din bucătărie. Dacă le consumi sub formă de suc, ceai sau alte băuturi, în special pe vreme posomorâtă, în salate, cu pește și alte bucate, ai numai de câștigat. Gustul lor astringent îți trezesc pofta de viață, iar substanțele nutritive pe care le conțin ajută la combaterea bolilor. Nu doar sucul de lămâie este bun pentru sănătate și înfrumusețare, ci și cojile. De cele mai multe ori acestea ajung însă în coșul de gunoi. Puțini știu că acestea sunt mai bogate în vitaminele A și C, beta-caroten, calciu, magneziu și potasiu decât sucul de lămâie.
Cojile de lămâie, bune în bucate
Pentru ca organismul să beneficieze de proprietățile miraculoase ale cojilor de lămâie, acestea trebuie consumate. Întrucât au un gust amărui, nu poți mânca o cantitate mare, de aceea se recomandă să le adaugi în diverse bucate.
Pot fi folosite în prăjituri
Înainte de a stoarce sucul de lămâie pentru a-l folosi în ceai, limonadă sau în altă parte, dă coaja prin răzătoare. Aceasta oferă gust și aromă deserturilor, salatelor sau oricăror mâncăruri îți plac și cărora vrei să le oferi savoare în plus. Restul cojilor îl poți pune la congelator și utiliza oricând ai nevoie.
Bomboane din coji de lămâie
Cojile de lămâie pot deveni un desert delicios. Pentru început, taie felii cojile a două lămâi și pune-le în apă rece pentru vreo patru ore. Apoi, dizolvă un pahar cu zahăr în altul cu apă. Pune cojile în sirop și fierbe-le la foc mic timp de jumătate de oră, până când devin moi. După asta, scoate-le și dă-le prin zahăr amestecat cu scorțișoară și pune-le la uscat în cuptor. Pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite pentru decorarea deserturilor. O variantă mai anevoioasă, dar foarte delicioasă, este cea a cojilor confiate sau a dulceții din coajă de lămâie.
Coji de lămâie caramelizate
Tot ce trebuie să faci este să dai coaja de lămâie prin răzătoare, după care s-o aranjezi în straturi alternative cu zahăr într-un borcan. Amestecul trebuie păstrat la frigider, iar în câteva zile se va carameliza, după ce zahărul va absorbi sucul din coji. La fel, poate fi folosit pentru prăjituri sau adăugat în ceai.
Din coaja de lămâie poți face condimente
Pentru un condiment aromat și deosebit ai nevoie de coaja răzuită de la cinci sau șase lămâi și două linguri de piper negru boabe puțin strivite. Amestecă bine, ca aroma de lămâie să pătrundă în piper, după care pune totul într-un strat subțire pe o tavă de copt. Dă la cuptor, la cel mai slab regim, pentru câteva minute, atât cât cojile de lămâie să se usuce. După ce se răcește, amestecul se pune într-un aparat de măcinat fin. Vei obține un condiment acrișor-picant, perfect pentru pește sau carne de porc.
Remediu pentru dureri articulare
Taie mărunt coaja de la două lămâi și pune-le într-un borcan. Toarnă peste acestea 300 de ml de ulei de măsline. Lasă amestecul la macerat pentru două săptămâni, într-un loc întunecat. Ulterior, aplică-l pe un tifon pe zonele afectate, fapt ce te ajută să scapi de durerile articulare. Pentru un efect mai bun, fă comprese pe care lasă-le să acționeze peste noapte.
Soluție pentru curățat
Aproape toate produsele de curățat pe care le folosim pentru a avea casa lună sunt pline de chimicale dăunătoare. Cojile de lămâie ne pot veni însă în ajutor în îndepărtarea grăsimilor, dezinfectarea și curățarea inclusiv a geamurilor și oglinzilor. Astfel, umple jumătate de recipient cu coji de lămâi. Toarnă peste ele oțet până îl umpli. Lasă amestecul pe pervaz pentru două sau chiar trei săptămâni și amestecă din când în când cu o lingură. Apoi, strecoară amestecul și toarnă-l într-o sticlă cu pulverizator, dizolvându-l cu puțină apă.
Scapă de furnici
Pune coji de lămâie pe praguri, pervazuri și în alte locuri pe unde furnicile și alte insecte ajung în casă. Mirosul puternic al lămâilor deranjează furnicile și le întoarce din drum. Mai mult, aroma citricilor maschează mirosul natural pe care insectele îl folosesc pentru a urma una după alta un anumit traseu.
Aromă proaspătă în frigider și în casă
Pune câteva coji de lămâie în frigider, care vor absorbi mirosurile neplăcute. Acestea vor aduce prospețime și o aromă de citrice, care va persista de fiecare dată când vei deschide frigiderul. La fel, poți utiliza cojile pentru a masca mirosul neplăcut de la coșul cu gunoi. Fă-ți un odorizant de cameră, adăugând cojile de lămâie într-un recipient cu apă. Poți să mai pui câteva bețișoare de scorțișoară, cuișoare și puțină esență de vanilie. Cojile de lămâie îți pot fi de ajutor și în garderobă, ca hainele să capete o aromă proaspătă. Usucă-le bine, apoi pune-le într-o punguță din stofă, pe care să o ascunzi în dulap.
Pentru a scăpa de petele de grăsime
Cuptorul cu microunde este destul de dificil de curățat, mai ales dacă este stropit cu grăsimi. Ca să îl faci să strălucească, pune un bol cu apă și coji de lămâie în interior și lasă-l pentru cel puțin cinci minute, până apa începe să fiarbă și să se evaporeze. După aceasta, șterge totul cu o cârpă. Vei avea cuptorul curat și aromatizat. Poți utiliza cojile de lămâie și pentru a scăpa de petele de pe ustensilele din metal. Pune-le pe toate într-un castron cu apă și las-o să fiarbă. Pe lângă faptul că furculițele și cuțitele vor străluci, acestea vor fi și dezinfectate, pentru că lămâia are și proprietăți antibacteriene.
Pentru înfrumusețare
Coaja de lămâie este foarte bună și pentru înfrumusețare. Aceasta conține substanțe benefice pentru curățarea tenului și îl face strălucitor și moale. Cojile de lămâie pot fi folosite și pentru exfoliere, pentru a înlătura celulele moarte și stimularea regenerării. De mare ajutor pot fi pentru persoanele care au tenul gras și celor care suferă de acnee. Poți, pur și simplu, să freci cojile de lămâie pe față și să lași sucul să acționeze timp de 10 minute, după care clătește cu apă călduță. Dacă vei repeta procedura de trei ori pe săptămână, vei avea un ten luminos. O altă variantă este să usuci cojile de lămâie la soare pentru câteva zile, să le pui în blender și să îți faci un scrub cu jumătate de ceașcă de zahăr, puțin ulei de măsline și o linguriță de miere. Aplică această mască pe față, las-o timp de 15 minute, după care spală ușor.
Sursa: fitlife.tv