Până la vârsta de aproape 30 de ani, Ion Țurcanu era convins că este sănătos tun. A ignorat medicii și a ocolit spitalele, a mâncat ce a vrut și cât a dorit, a consumat alcool cu prietenii în fiecare săptămână și a crezut că alergatul după minge de două ori pe vară, în timpul chefurilor de la pădure, este suficient pentru o viață sănătoasă. Mai mult, i se părea că și greutatea de 100 de kilograme la care a ajuns este normală și că tinerețea îl va păzi de boli și suferințe. Dar toate astea până într-o bună zi în care a simțit că este secătuit de puteri și a trebuit să cedeze presiunii apropiaților și să meargă la doctor. Verdictul a fost ca o lovitură dată peste obraz: Diabet zaharat.
Pacientul ne-a mărturisit că: ”Nu pot să spun că m-am speriat foarte mult, dar parcă m-am trezit la realitate. Am înțeles că așa nu se mai poate. De atunci, am început să înțeleg că țin la viața mea mai mult decât credeam și că nu vreau să ajung orb sau fără un picior, de exemplu”.
Așadar, Ion Țurcanu trăiește de peste 10 ani cu acest diagnostic. Aparatul de măsurare a nivelului de glicemie în sânge și medicamentele le poartă tot timpul la el, alege cu atenție ceea ce mănâncă, a renunțat la carnea grasă și dulciuri, iar întâlnirile cu prietenii nu mai au loc în bar, ci în sala de sport. „Boala m-a schimbat. Nu mi-a fost ușor. Nici acum nu-mi e. Mă gândesc de multe ori că dacă aveam grijă de mine cât eram tânăr, poate nu ajungeam acum să mă simt diferit de ceilalți, să fiu limitat în acțiuni. Mi-a fost greu să renunț la plăcerile de altădată, dar, cu timpul, aceasta devine un mod de viață. După atâția ani, m-am obișnuit deja. Și nici nu am avut de ales”, spune Ion.
Ion este unul dintre pacienții care a reușit să ceară la timp ajutorul medicilor. Astfel, a reușit să-și schimbe modul de viață și să prevină complicațiile grave pe care le poate produce diabetul. Această boală este însă una nemiloasă, care te poate lăsa fără vedere, fără picioare, care te poate lovi dur în rinichi și provoca stop cardiac.
Diabetul este boala în care nivelul zahărului în sânge crește foarte mult, din lipsă de insulină, acel hormon care trebuie să controleze concentrația de glucoză. Cu alte cuvinte, zahărul care ajunge în organism nu este transformat în energie.
Unul dintre medicii Spitalului Clinic Republican, Natalia Gaibu, a oferit pentru emedicina.md mai multe explicații privind această maladie. „Există două tipuri de diabet: de tip 1 și 2. Primul apare în special în rândul tinerilor. Este o boală care nu poate fi prevenită, pentru că este autoimună, de multe ori genetică. Doar 10 la sută dintre bolnavi suferă de diabet de tip 1. Cel de tip 2 apare după o vârstă mai înaintată, după 40-45 ani, ca o dereglare a metabolismului glucidic, adică la pacienții care duc un mod nesănătos de viață: care consumă alimente și băuturi nocive, au multe kilograme în plus și nu fac destulă activitate fizică.” În cazul primului tip, pancreasul nu produce insulină, iar în cel de-al doilea – organismul dezvoltă rezistență la efectele acestui hormon din cauza unui mod de viață nepotrivit.
Cât despre simptome, acestea diferă: „Diabetul de tip 1 se manifestă prin sete exagerată, urinări frecvente, oboseală generală, pierdere în greutate, grețuri. Dacă nu este diagnosticat la timp, bolnavul poate ajunge în comă. Pacienții care suferă de diabet de tip 2 spun că au o poftă exagerată de dulciuri, senzație de foame frecventă și chiar kilograme în plus”, spune Natalia Gaibu.
Pentru că mulți dintre moldoveni ignoră primele simptome ale bolii, medicii le recomandă controalele profilactice. ”Cel puțin o dată pe an trebuie efectuat testul privind verificarea nivelului de zahăr în sânge, iar persoanele cu vârsta de peste 45 de ani trebuie să treacă acest test în fiecare an. Diagnosticarea este foarte simplă, printr-un test de sânge.”
În ceea ce privește tratamentul, acesta se face doar cu insulină, cu injectarea acestui hormon în fiecare zi, ori de câte ori este nevoie pentru a menține nivelul de glicemie, care a scăpat de sub control. În cazul diabetului zaharat de tip 2, tratamentul se face cu ajutorul pastilelor. În ambele cazuri este obligatorie o dietă sănătoasă, individualizată, pentru echilibrarea glicemiei și menținerea greutății corporale ideale.
Natalia Gaibu mai afirmă că mulți moldoveni nu tratează cu seriozitate această boală. „Consecințele pot fi fatale, întrucât diabetul nu cruță pe cei care nu au grijă de ei. Pacienții care nu respectă sfaturile medicilor și ignoră tratamentul prescris pot ajunge orbi, la hemodializă, pot face accidente cerebrale sau infarct miocardic.”
Aceleași constatări le fac și medicii de familie din Moldova, primii care sunt în contact cu persoanele predispuse spre diabet. În fiecare zi de muncă încearcă să-i convingă pe oameni să aibă grijă de sănătatea lor. „Știm care pacienți sunt în grupul de risc: cei ai căror părinți sau bunici sunt diabetici, care suferă de obezitate, de pancreatită și hepatită cronică”, a declarat medicul de familie Veronica Trofimov. Doctorul le explică acestor persoane că trebuie să fie mai atente la ceea ce mănâncă și să facă mai multă mișcare. De multe ori, eforturile sunt însă inutile.
Moldovenii se lasă greu convinși. „Nu se adresează de la primele simptome, ajung la noi când apar complicații. Cel mai frecvent încep să le cadă dinții, să vadă rău, să aibă probleme cu rinichii. Cea mai gravă complicație este așa-numitul „picior diabetic”, care începe cu amorțeală, furnicături, picioare reci, apoi apar diferi erupții cu ulcere trofice, până la gangrenă”, concluzionează medicul.
Pentru a preveni sau cel puțin pentru a ameliora această boală, pentru a nu apărea complicații, este necesar de respectat un regim sănătos de viață. Alegeți o limonadă fără zahăr în locul unei beri atunci când ieșiși la o terasă, mâncați legume la grătar în locul unui steak de porc și mergeți din când în când la serviciu cu bicicleta. „Nu lăsați pe mâine sau pentru la anul. Testați-vă nivelul glicemiei, urcați pe cântar și dați jos kilogramele în plus. Alimentați-vă corect, nu abuzați de mâncare seara, nu vă înfruptați din prea multe dulciuri, produse cu carbohidrați și conservanți. Înlocuiți zahărul rafinat, pâinea albă, prăjiturile și ciocolata cu niște paste făinoase integrale, terciuri, fructe proaspete”, vă sfătuiește endocrinologul Natalia Gaibu.
În 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, o zi prin care medicii vor să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ignoră simptomele precoce ale acestei maladii. În această zi, endocrinologii de la Spitalul Clinic Republican din Chișinău vor să întindă o mână de ajutor celor care își doresc să diagnosticheze din timp această boală sau să prevină dezvoltarea diabetului.
În intervalul orelor 10:00 și 13:00, toți doritorii vor fi examinați gratuit de medici, iar la ora 15:00 va fi organizată Conferința „Educația persoanelor cu diabet zaharat”, în cadrul căreia vor fi oferite informații despre diabet și complicațiile acestei boli.
În prezent, în Republica Moldova sunt peste 90.000 de oameni diagnosticați cu diabet zaharat, dar specialiștii avertizează că numărul bolnavilor este mult mai mare. Potrivit lor, una din două persoane cu diabet nu știe că suferă de această boală.