Persoanele care suferă de diabet zaharat și diabet insipid vor obține mai ușor insulina și vasopresina. Astfel, din martie 2016, pacienții, care suferă de aceste maladii, nu vor mai trebui să se deplaseze până la Chișinău pentru a obține medicamentele vitale, ci le vor putea lua de la centrele raionale de sănătate. Decizia de a schimba modalitatea de distribuire a acestor preparate a fost luată de Ministerul Sănătății. Și asta pentru a preveni morbiditatea și mortalitatea cauzate de aceste maladii, dar și pentru ca pacienții să poată face economie de timp și bani.
Alexandru Lungu are 46 de ani și suferă de diabet zaharat de mai bine de șapte ani. Până nu demult, era nevoit să se deplaseze la Spitalului Clinic Republican din Capitală pentru a obține insulina. ”Eram nevoit să vin de la Hâncești la Chișinău, o dată la două luni, pentru a primi medicamentele. Doar pentru cheltuielile de transport trebuia să scot din buzunar cel puțin 35 de lei. Fiind diabetic, vă dați seama, cât de lung și anevoios era acest drum pentru mine?”, a mărturisit Alexandru Lungu.
Potrivit noii reglementări, bolnavii de diabet zaharat, dar și cei cu diabet insipid vor primi medicamentele gratuit, în baza rețetei medicale eliberate de medicul de familie. Mai exact, preparatele vor putea fi luate de la filiala Secției asistență farmaceutică din cadrul Centrului de Sănătate Raional sau de la Centrele Medicilor de Familie.
Potrivit viceministrului Sănătății, Liliana Iașan, excepție vor face pacienții diagnosticați în stadiu incipient. ”Aceste categorii de persoane vor fi trimise la Spitalul Clinic Republican pentru examenul medical, iar medicii vor aplica tratamentul conform diagnozei”, a precizat Liliana Iașan, viceministrul Sănătății.
În prezent, în Moldova sunt aproximativ 1350 de pacienți care suferă de diabet zaharat, printre care și copii, și care urmează tratamentul cu analogi de insulină. Alți 270 de pacienți sunt diagnosticați cu diabet insipid și se tratează cu vasopresină.
Reamintim faptul că, diabetul insipid este o boală caracterizată prin sete intensă și urinare frecventă în cantitate mare. Problema în cazul acestei maladii constă în hormonul numit vasopresina sau ADH (hormon antidiuretic), care are rolul de a limita cantitatea de urină. Diabetul insipid nu are nicio legătură cu diabetul zaharat. Cel din urmă constă în concentrația sanguină a glucozei (glicemia), care crește foarte mult, din cauza producției insuficiente de insulină, hormon care controlează cantitatea de glucoză din sânge. Uneori pancreasul produce mai multă insulină, decât în mod natural.