24 November 2024
mun. Chișinău

Ficatul gras: care sunt pericolele acestui diagnostic

Indispoziția și oboseala sunt stări normale ale organismului. După o zi de muncă sau o perioadă dificilă, sentimentul de epuizare fizică și emoțională este unul firesc. Acesta însă ar trebui să dispară după odihna din timpul nopții sau, în cel mai rău caz, după o perioadă de recreere. Dacă stările de extenuare și astenie devin permanente, atunci aceste semne indică probleme de sănătate. Simptomele sunt caracteristice pentru steatoza hepatică (ficatul gras), o afecțiune care provoacă, pe termen lung, ciroza sau cancerul de ficat.

Medicii explică această patologie prin acumularea în exces a grăsimilor în celulele ficatului. În consecință, organul nu mai poate filtra substanțele toxice sau să curețe sângele. De asemenea, ficatul gras nu asimilează nutrienții din alimentele ingerate, cum ar fi carbohidrații, proteinele, vitaminele, mineralele și grăsimile. Perturbarea acestei funcții provoacă obezitate, boli cardiovasculare și diabet.fazele-degenerarii-ficatului

Potrivit conferențiarului universitar Elena Berliba, pacienții nu-și dau seama că au ficatul gras. În majoritatea cazurilor, patologia este depistată întâmplător, în timpul examenelor medicale de rutină.

Este cazul persoanelor obeze, diabetice sau cu hipertensiune arterială. De obicei, acești pacienți au stări de oboseală și disconfort în regiunea ficatului. Uneori însă persistă senzația de greață, splina mărită sau abdomen umflat ”, precizează Elena Berliba.

Modul de viață sedentar, alimentele nesănătoase și consumul de alcool sunt principalele cauze ale ficatului gras. În opinia conferențiarului universitar Elena Berliba, la apariția bolii mai contribuie diabetul de tip doi, creșterea nivelului de grăsimi în sânge, înfometarea sau administrarea irațională a medicamentelor.

Persoanele diagnosticate cu boala ficatului gras trebuie să renunțe la alimentele de origine animalieră. Printre produsele interzise sunt mezelurile, slănina, carnea grasă, alimentele de tip fast-food și dulciurile. Alcoolul, de asemenea, este contraindicat.

watermarked-1412947710_92133000
Foto: Victoria Babițchi

Potrivit nutriționistei Victoria Babițchi: „Pacienții cu boala ficatului gras trebuie să consume produse bogate în proteine și vitamine. Benefice sunt brânza, terciurile din ovăs și hrișcă, salata verde, varza, spanacul, avocado, carnea slabă, peștele, și produse de mare”.

Statistica Ministerului Sănătății arată că peste 200 de mii de moldoveni suferă de boli provocate de o alimentație neechilibrată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *