Vara, mai ales pe timp de arșiță, facem cu greu față temperaturilor ridicate. Așa că apelăm la mai multe metode de a ne răcori, inclusiv la aerul condiționat. Aparatele care oferă răcoare sunt folosite aproape peste tot, la locul de muncă, în mașină, în centrele comerciale, diverse instituții și chiar acasă. Medicii trag însă un semnal de alarmă și spun că utilizarea incorectă a aerului condiționat poate genera grave probleme de sănătate.
Potrivit doctorului în științe medicale, medicul ORL Victor Osman, aerul condiționat provoacă rinofaringită și rinosinuzită, otite medii acute și chiar bronșite și pneumonii.
Așadar, rinofaringita reprezintă inflamarea părții superioare a faringelui, organ musculos căptușit cu o mucoasă care se continuă în gură și nas. Rinosinuzita presupune inflamația acută a mucoasei nasului și sinusurilor paranazale. Iar, otita medie acută este o infecție a urechii medii, care provoacă o durere intensă. Toate aceste afecțiuni, netratate la timp, pot duce de la banale răceli, la complicații grave, cum ar fi bronșitele sau pneumoniile.
Medicul Victor Osman a confirmat pentru e-medicina că mulți oameni răcesc în perioada de vară. Și asta deoarece, schimbările bruște de temperatură și a nivelului de umiditate din aer afectează foarte mult funcționalitatea sistemului respirator. „Ca să nu ajungă la medici, oamenii trebuie să folosească aerul condiționat corect. Și anume nu trebuie să te expui direct în calea curentului, iar diferența de temperatură de afară și din interior să nu fie mare. Spre exemplu, dacă în exterior sunt 30 de grade, în cameră nu ar trebui să fie mai puțin de 25 de grade și tot așa. Trecerea bruscă de la căldură excesivă, la temperaturi joase supune organismul la stres. Înainte de a porni aparatul de aer condiționat, încăperea trebuie aerisită.”
Totodată, aerul condiționat poate reactiva diverse alergii la nivelul pielii sau ochilor (conjunctivite). Aerul uscat ne usucă pielea.
Doctorul mai precizează că este foarte important ca filtrele și fibrele din aerul condiționat, cele care rețin particulele infecțioase, să fie curățate sau înlocuite frecvent. Și asta pentru a preveni pătrunderea microorganismelor și a altor particule și bacterii, care ne pot afecta sănătatea.
Și în mașină fluxul de aer trebuie reglat. Este mult mai sănătos să simți răcoare la picioare decât la cap. Cu 15 minute înainte de a coborî din mașină, redu intensitatea aerului condiționat.
De asemenea, dacă obișnuiești să treci deseori din medii externe în cele interne și invers, ar fi bine să ai la tine tot timpul o haină cu mâneci lungi.
Aerul condiționat îngrașă?
Un studiu recent al biostaticianului David Allison din Statele Unite a arătat că aerul condiționat favorizează îngrășarea. Explicați constă în faptul că organismul nu mai muncește pentru răcirea sau încălzirea lui și nu mai consumă calorii.