Gerul care s-a abătut asupra țării noastre face victime. Doar pe parcursul nopții trecute, cel puțin patru persoane au făcut hipotermie, fiind internate în spitalele din țară. Potrivit reprezentanților Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, printre cei care au înghețat se numără și un copil. Temperaturile foarte scăzute se vor menține și în zilele următoare, adică cel puțin până în 9 ianuarie, meteorologii lăsând în vigoare codul galben pentru toate raioanele țării. Hipotermia intervine atunci când o persoană stă prea mult timp în frig sau vânt, iar pierderile de căldură depășesc capacitatea organismului de a o sintetiza. Așadar, este foarte important să știm simptomele acestei afecțiuni, pentru a interveni la timp.
Simptomele hipotermiei
În primul rând, este vorba despre răcirea corpului și scăderea bruscă a temperaturii sub 36,4˚ Celsius. Frisoanele, pierderea echilibrului și a capacității de a vorbi coerent sunt și ele niște semne clare. De asemenea, putem simți amorțeală la nivelul mâinilor, picioarelor și degetelor, iar pe măsură ce temperatura corpului scade, persoanei îi este tot mai greu să gândească limpede, devenind apatic.
Cum trebuie tratată hipotermia
Persoana care suferă de hipotermie trebuie transportată într-un loc încălzit. Foarte important este însă să nu îl încălzim brusc, ci treptat. Pentru a-i regla temperatura corpului, cel mai bine este să i se scoată hainele reci și fie acoperit cu sticle umplute cu apă caldă, cu pături sau comprese cu apă fierbinte, pe care ar fi bine sa i le puneți la gât, torace și în zona inghinală. De asemenea, este foarte important să îi acoperim bolnavului și capul, aceasta fiind metoda cea mai sigură și rapidă de a crește temperatura corpului.
Cum evităm hipotermia
Cea mai sigură cale de a evita hipotermia este să stăm acasă pe timp de ger. Totuși, dacă trebuie să ieșim, este foarte important să vă acoperiți urechile, nasul și degetele de la mâini, fiindcă acestea sunt locurile prin care se pierde căldura. De asemenea, pentru a suporta mai bine frigul, este necesar să aveți o alimentație bogată în grăsimi, glucide și să beți cât mai multe lichide calde. Bătrânii, copiii și cei cu boli cronice, cum ar fi diabet, afecțiuni neurologice sau psihice sunt principalele categorii care prezintă risc crescut de apariție a hipotermiei.