14 July 2024
mun. Chișinău

Încă un pas pentru construirea Spitalului Regional Bălți: A fost semnat acordul de împrumut a banilor necesari pentru acest proiect

În acest an, ar putea începe construcția Spitalului Regional din Bălți, un proiect grandios și important pentru oamenii din localitățile din nordul țării. În data de 16 octombrie, reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat acordul-cadru de împrumut a 86 de milioane de euro, bani din care va fi construit acest spital.  

Proiectul presupune construcția unui spital regional, de nivel terțiar, cu un număr total de 340 de paturi în regim de spitalizare și 78 de paturi în regim ambulatoriu. Noul spital va permite locuitorilor din nordul țării să aibă acces la servicii medicale de înaltă performanță.

Costul total al proiectului este estimat la 108 milioane de euro, finanțarea din partea CEB fiind de 80,6%, iar restul banilor vor fi alocați de Guvernul Republicii Moldova.

Terenul pentru construirea spitalului a fost ales deja. Acesta are cinci hectare și se află la periferia orașului Bălți, aproape de actuala instituție medicală, construită în 1989, care trebuie demolată. Spitalul Regional Bălți va avea o suprafață de 38 de mii de metri pătrați.

Peste 300 de mii de pacienți vor putea beneficia de asistență medicală în cadrul noului spital. Autoritățile spun că Spitalul Regional va ajuta la descentralizarea serviciilor medicale, iar oamenii din nordul Republicii Moldova nu vor mai fi nevoiți să meargă la Chișinău pentru a efectua intervenții chirurgicale complicate. Mai mult, în acest spital, va fi creat un centru în care vor fi tratați bolnavii de cancer.

În prezent, Spitalul Clinic Bălţi acordă servicii medicale pentru locuitorii celor 11 raioane din nordul Republicii Moldova.