Ești în căutarea alimentelor-minune care să te ajute să arăți ca o zeiță pe plajă? Ei bine, află că dovlecelul este cel care îți poate sări în ajutor. Nu te aștepta la efecte miraculoase din prima zi, dar introducerea acestei legume în dieta ta zilnică va contribui eficient la pierderea kilogramelor în plus. Pe lângă faptul că nu este foarte bogat în calorii, dovlecelul conține o mulțime de substanțe nutritive esențiale pentru sănătate. Nu doar că te va ajuta să slăbești, ci și îți va întări imunitatea și îți va face inima mai puternică.
Te scapă de kilogramele în plus. Dovlecii sunt foarte săraci în calorii, dar îți oferă senzația de sațietate. Acesta este avantajul lor în alimentația zilnică. Desigur, nu trebuie să îi prăjești, pentru că uleiul în care îi gătești îi pot transforma în bombe calorice. În schimb, îi poți pune în salate cruzi, copți sau fierți. Aceste legume conțin multă apă și sunt bogate în fibre. Așa că atunci când mănânci dovlecei, nu trebuie să recurgi la diete drastice și sărace în substanțe nutritive.
Te mențin sănătos. Fiind o sursă de mangan și vitamina C, dovleceii sunt una dintre cele mai bune surse de fibre, care îți vor menține organismul într-o formă bună pentru mulți ani. Acestea mai conțin vitamina A, potasiu, magneziu și fosfor, care fac foarte bine sănătății. Printre substanțele nutritive în care sunt bogate aceste legume mai pot fi enumerate proteinele, zincul și acizii grași Omega-3, necesari pentru reconstruirea celulelor existente și producerea celulelor noi. Iar vitaminele din grupul B fac dovlecelul extraordinar de bun pentru sănătatea sistemului nervos, în timp ce calciul este foarte necesar pentru rezistența oaselor. Sunt legumele care conțin o varietate largă de nutritivi, precum zahărul, carbohidrații, fibre solubile și insolubile, săruri, minerale, aminoacizi și altele.
Buni pentru sănătatea reproductivă. Dovlecii conțin și acid folic, o substanță imperativ necesară femeilor însărcinate, care ajută la dezvoltarea normală a fătului. De asemenea, aceste legume sunt foarte bune pentru sănătatea reproductivă a bărbaților. Mai multe studii au demonstrat că dovlecii reduc simptomele unor boli ale aparatului reproductiv masculin precum hiperplazia benignă de prostată.
Țin bolile departe. Consumul regulat de dovlecei te va ajuta să te aperi de boli. Studiile au demonstrat că alimentele bogate în fibre sunt foarte bune pentru imunitate și te păzesc inclusiv de temutul cancer. Și asta datorită faptului că acestea contribuie la detoxificarea organismului, eliminând substanțele nocive, care pot duce la apariția unei tumori. De asemenea, substanțele nutritive din dovlecei te vor ajuta să neutralizezi radicalii liberi. Vitamina C și beta-carotenul au și proprietăți antiinflamatorii, ceea ce sunt un ajutor în lupta cu durerile provocate de artrită, în tratarea astmului, gripei și virozelor.
Te ajută să ai o inimă sănătoasă. Pentru că abundă în magneziu, potasiu și vitamina C, dovlecii contribuie la menținerea unei inimi puternice. Aceștia mai reglează tensiunea arterială și reduc riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale. Fibrele din dovlecei ajută la scăderea nivelului colesterolului rău în sânge.
Bine de știut. Dovlecii conțin 95% apă, iar majoritatea vitaminelor, a mineralelor și a altor substanțe active sunt depozitate în coajă. Mulți dintre nutritivi ar putea fi distruși în procesul termic, de aceea este indicat ca dovlecii să fie consumați în stare proaspătă. Totuși, dacă vrei să-i gătești, ar fi bine să presori sare peste ei și să stea așa pentru câteva minute pentru a-i stoarce de excesul de apă. Și florile acestor legume sunt comestibile și utilizate pe larg în bucătăria franceză și cea italiană.
Sursa: organicfacts.net