Sănătatea e comoara cea mai prețioasă și cea mai ușor de pierdut. Pentru a-și păstra sănătatea, tot mai mulți oameni își schimbă modul de viață, fac multă mișcare și aleg cu atenție produsele alimentare. De asemenea, mulți investesc sume fabuloase în abonamente pentru accesul în sălile de sport, echipamente, ore de yoga și diverse preparate-minune. Cu toate acestea, oamenii nu acordă atenție la o mulțime de lucruri din jurul lor, care le afectează sănătatea și le duc toate eforturile pe apa sâmbetei. Sunt chestii banale, care se găsesc în orice casă, în dormitor, baie sau bucătărie.
Recipientele din plastic pentru alimente și lichide
Aruncă toate recipientele din plastic pe care le ai în casă pe care le folosești la depozitarea mâncării în frigider, pentru a te hidrata la sală sau pentru a-ți lua prânzul la muncă. Această decizie te va păzi de o mulțime de chimicale care se găsesc în plastic și care ajung în organismul tău. Este vorba despre ftalați, bisfenol A și S. Toți acești compuși sunt foarte dăunători, pentru că îți afectează sistemul endocrin, cresc riscul de boli cardiovasculare și dăunează sistemului reproductiv. Mai multe studii au demonstrat că acestea pot provoca diabet, cancer la sân, la tiroidă și prostată. Înlocuiește recipientele din plastic cu cele din sticlă.
Săpunurile și detergenții antibacterieni
Sunt produse care te ademenesc, pentru că ai impresia că te vor păzi de bacterii și microbi. Este un truc de marketing, care îți face rău pentru sănătate. Oamenii de știință au demonstrat că acestea sunt dăunătoare, din cauza tricolasanului, un compus care este, de fapt, pesticid. Acesta intoxică organismul și este eliminat foarte greu. Acesta îți poate crea dezechilibru hormonal, de exemplu poate crește nivelul testosteronului în organismul unei femei și invers, a estrogenului în cel al unui bărbat. Este foarte dăunător pentru gravide, pentru că poate interveni în dezvoltarea normală a fătului. Poate provoca alergii, te predispune spre obezitate și crește riscul apariției astmului.
Odorizantele
Odorizantele îți aduc nu doar prospețime în casă, ci și un car de boli. Pentru că sunt pline de ftalați, te predispun spre cancer. De multe ori, aceste produse conțin și un compus numit 2, 5 – diclorfenol. Acesta îți poate perturba activitatea sistemului endocrin, ceea ce înseamnă probleme de sănătate pe termen lung. Pentru a scăpa de aceste riscuri, mai bine optați pentru odorizante făcute acasă, din bicarbonat de sodiu, flori uscate, condimente și uleiuri naturale.
Buretele de bucătărie
Ca să ai o familie sănătoasă, trebuie să schimbi buretele de bucătărie cel puțin o dată la două săptămâni. Obiectul pe care îl folosești pentru a curăța suprafața pe care luați masa și cu care îți speli vasele poate fi un adevărat cuib de bacterii și virusuri. Specialiștii spun că un burete de bucătărie poate fi cam de 200 de mii de ori mai murdar decât colacul de pe WC. În general, pentru te ține departe de probleme de sănătate, utilizează o cârpă în locul bureților. Aceasta este mai subțire și, prin urmare, se usucă mai repede. De asemenea, mare atenție la chiuvetă. Aceasta trebuie curățată bine de câteva ori pe zi.
Vasele de bucătărie din teflon
Este foarte simplu de gătit în vase de teflon, care sunt și ușor de întreținut și curățat. Cu toate acestea, mâncarea pregătită în astfel de tigăi sau cratițe nu este deloc sănătoasă. Atunci când le folosim o perioadă mai îndelungată, atunci când sunt încinse, aceste vase devin cancerigene. Învelișul tigăilor și vaselor antiadezive conține acid perfluorooctanoic, care se poate descompune atunci când temperatura este ridicată. Compusul este toxic și poate provoca mai multe boli grave, inclusiv cancer. În locul teflonului, puteți opta pentru vase din inox sau ceramică.
Periuțele de dinți uzate
O periuță de dinți uzată nu îți curăță corespunzător cavitatea bucală, iar asta e și o amenințare pentru sănătate. Stomatologii spun că dacă te speli pe dinți de două ori pe zi, așa cum trebuie, atunci trebuie să-ți schimbi periuța cam o dată în trei luni. De asemenea, este recomandat să o lași să se usuce, iar apoi să o pui în containerul special, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor și microbilor. Înainte de fiecare utilizare, clătește-o bine sub jetul de apă.
Pantofii de sport uzați
Este foarte bine pentru sănătate să alergi în fiecare zi, dar nu e bine să o faci în încălțăminte uzată. Cei mai mulți pantofi sport trebuie înlocuiți după ce ai alergat 500-600 de kilometri. Adică, dacă fugi cam 50 km pe săptămână, atunci trebuie să-ți schimb ghetele o dată în trei luni. Și asta pentru că talpa acestora se deteriorează, iar acest lucru crește riscul traumatismelor. Fiecare pas înseamnă tensiune mai mare asupra mușchilor, oaselor și tendoanelor. Alergatul în ghete uzate poate provoca dureri de genunchi, tălpi și spate.
Sutienele vechi
Femeile trebuie să-și schimbe sutienele cam o dată în jumătate de an, dacă vor să nu aibă probleme de sănătate. Totuși, cel mai important indicator este confortul. Un sutien este bun atât timp cât te simți bine în el. Unul uzat nu îți va susține corespunzător sânii, iar asta îți poate provoca dureri de spate și gât.
sursa: top10homeremedies.com