Cei aproximativ 1400 de medici rezidenți își vor primi, în scurt timp, salariile pe care nu le-au mai ridicat din luna septembrie a anului trecut. Promisiunea a fost făcută de Ministerul Sănătății, care a constatat că situația s-a creat din cauza managementului defectuos al instituțiilor medicale.
Medicul rezident Cristina Proca și-a început stagiul de practică și specializare la Institutul Mamei și Copilului în noiembrie, 2015. Tânăra spune că încă nu și-a ridicat salariul, deși conducerea spitalului a făcut mai multe promisiuni în acest sens. ”Cu părere de rău, noi, medicii rezidenți, am tot fost ignorați. Sunt curioasă dacă vor fi achitate salariile pentru 2015 sau, ca de obicei, vom fi discriminați. După atâția ani de studii, nu avem din ce trăi. De acord, suntem puțini, dar consider că munca noastră este importantă”, susține Cristina Proca.
Problema neachitării salariilor a fost examinată în data de 23 februarie, într-o ședință de lucru desfășurată la Ministerul Sănătății. În cadrul discuțiilor, au fost scoase la iveală mai multe nereguli. Și anume, mulți rezidenți au fost angajați, dar fără încheierea unui contract de muncă. Alții însă nu s-au prezentat la serviciu, deoarece activează în alte instituții medicale private. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a cerut clarificarea acestei situații și rezolvarea problemei. ”Potrivit Codului Muncii, orice muncă prestată trebuie să fie remunerată, indiferent dacă au fost sau nu încheiate contracte de muncă. Nu ne putem permite să purtăm zeci de medici rezidenți prin instanțe de judecată. Ar fi o pată neagră pe sistem. Și asta din cauza responsabililor care nu au avut competențe manageriale, pentru a gestiona acest proces”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Medicii rezidenți sunt angajați oficial de la începutul anului 2016, după ce Parlamentul a adoptat o lege, care se referă la asta. Salariul lunar al unui medic rezident este de 1750 de lei. Banii sunt alocați din fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.