21 April 2024
mun. Chișinău

Mii de moldoveni suferă de dureri de genunchi și șold și stau la coadă pentru proteze. Numărul intervențiilor chirurgicale, în creștere

Odată cu înaintarea în vârstă sau chiar mai devreme, articulațiile se deteriorează. Durerile de genunchi, de șold, șchiopătatul pot fi simptomele unei afecțiuni articulare, și anume artroza. Această boală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice și, totodată, cea mai frecventă afecțiune a aparatului locomotor. Numărul moldovenilor care suferă de artroză, dar și a intervențiilor chirurgicale privind amplasarea protezelor ce înlocuiesc acele părți ale articulației care sunt afectate, este în creștere. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în 2023, au fost efectuate peste cinci mii de operații de protezare a genunchiului și șoldului, cu mai mult de o mie față de anul trecut.

Cele mai multe operații de protezare au fost realizate la genunchi, aproximativ 3.300, iar la șold – în jur de 1.800. Pentru cazurile tratate în cadrul programului de protezare a aparatului locomotor, CNAM a transferat anul trecut peste 329 de milioane de lei, cu 105 milioane mai mult față de anul precedent.

Suplimentar, au fost alocate peste opt milioane de lei pentru consumabilele costisitoare pentru intervenții de revizie la șold și genunchi, proteze individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea pacienților cu tumori ale aparatului locomotor.

Operațiile de protezare a articulațiilor mari au fost realizate în cadrul a 21 de instituții medicale contractate de CNAM, și anume: 13 publice (Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Bălți, SR Edineț, SR Soroca, SR Florești, SR Orhei, SR Ungheni, SR Hâncești, SR Căușeni „Ana și Alexandru”, SR Cahul, SR Comrat „Isaac Gurfinchel”), șapte private (SC „Balcombe” SRL, SRL „Medpharmconsult”, Spitalul Internațional „MEDPARK”, CMI „Cardiomed” SRL, SC „Repromed” SRL, ÎȘP „Incomed” SRL, SRL „Novamed Nord”) și unul departamental – Spitalul Clinic Militar Central.

Costul unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, se ridică, în medie, la peste 65 de mii de lei. Această sumă include și consumabilele costisitoare.

De intervenții de protezare beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicații medicale pentru o astfel de operație și se află pe listele de așteptare.

Sunt predispuse la gonartroză – afecțiune cauzată de distrugerea cartilajului care acoperă zonele care susțin greutatea la nivelul genunchiului, persoanele care au deja pe cineva diagnosticat cu această afecțiune în familie, dar și persoanele care suferă de obezitate. 

CNAM mai anunță că timpul de așteptare pentru operațiile de protezare s-a redus în jumătate, de la trei ani în 2022, la un an și jumătate în prezent.

Reprezentanții companiei verifică statutul fiecărei persoane incluse în liste, iar persoanele respective sunt informate la telefon, precum și în scris despre faptul la care instituție urmează a fi efectuată intervenția. Pentru a preveni orice formă de plată neoficială și pentru a elimina eventuale incertitudini, pacienților li se aduce la cunoștință că operația este gratuită, fiind achitată integral din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Volumul de mijloace financiare planificate în anul 2024 pentru intervențiile de protezare a aparatului locomotor, inclusiv consumabile costisitoare, este de circa 414 milioane de lei, pentru realizarea a peste șase mii de cazuri.