În sezonul rece 2016-2017, Moldova va primi din partea Statelor Unite ale Americii o donație de 200 de mii de doze de vaccin antigripal, în valoare de aproximativ două milioane de dolari. Astfel, statul va economisi aproape 15 milioane de lei, alocate în fondul de profilaxie pentru asigurarea țării cu vaccinuri împotriva gripei. Memorandumul de înțelegere între Ministerul Sănătății Republicii Moldova și „The Center for Vaccine Equity, The Task Force for Global Health” a fost semnat de către ministrul Ruxanda Glavan, în 19 iulie. Documentul este valabil pentru un an. După cum se știe, virusul gripei suferă frecvent mutații, de aceea vaccinul trebuie reînnoit de la an la an.
Lotul de vaccin antigripal urmează să ajungă în țara noastră până în 31 octombrie și va fi repartizat în toate instituțiile medicale. Vaccinurile împotriva gripei sunt produse de compania chineză „Hualan Biological Bacterin Co” și certificate de Organizația Mondială a Sănătății. Compoziția acestora urmează să fie anunțată ulterior.
Cea mai favorabilă perioadă de vaccinare împotriva gripei sunt lunile octombrie și noiembrie, în plin sezon de guturai. De vaccinare gratuită vor beneficia persoanelor cu risc de a suferi complicații ale gripei, inclusiv cele cu vârsta de peste 65 de ani. Printre acestea se numără adulții și copiii cu maladii cronice, cei din centrele de plasament, angajații din instituțiile de asistență socială, lucrătorii medicali, gravidele și bătrânii instituționalizați. De asemenea, pe listă sunt militarii Armatei Naționale, carabinierii, grănicerii, polițiștii, pompierii, salvatorii, vameșii și studenții de la medicină. Celelalte persoane pot cumpăra vaccinul din farmacii, cu prescripție medicală.
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat pentru emedicina.md că Memorandumul prevede posibilitatea obținerii vaccinurilor gratuite și în următorii cinci ani. ”Dacă Ministerul Sănătății va reuși să obțină și în următorii cinci ani doze gratuite de vaccin, atunci statul ar face o economie de circa 70 de milioane de lei.”
În 2015, Moldova a obținut o donație de 150 mii de doze de vaccin antigripal. Statul a reușit să economisească 12 milioane de lei, bani care au fost redirecționați spre acoperirea cheltuielilor curente ale spitalelor. Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că reacții adverse în urma vaccinării nu au fost înregistrate.
Gripa face parte dintr-o categorie largă de boli virale respiratorii. Este o maladie acută, infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal.
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie împotriva virusului gripal și a complicațiilor acestuia. În vaccinul antigripal nu sunt introduse virusuri ”vii”, de aceea îmbolnăvirea, după administrarea acestui medicament, nu este posibilă.
Pentru a preveni îmbolnăvirea se mai recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave și aglomerațiile, îmbrăcămintea adecvată, alimentația sănătoasă bogată în fructe și legume și mișcare în aer liber.