23 November 2024
mun. Chișinău

Noi medicamente pentru bolnavii de hepatită virală cronică

slide_45De șapte ori mai mulți pacienți vor beneficia de tratament împotriva hepatitelor cronice și cirozelor hepatice virale B, C, D la copii și adulți. Astfel, pentru prima dată în istoria achizițiilor în sănătate, ministerul de resort a reușit, cu aceleași resurse financiare preconizate anual, să mărească numărul pacienților care urmează să fie incluși în tratament. 

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a încheiat cu succes licitațiile publice privind procurarea medicamentelor utilizate în terapia antivirală a hepatitelor cronice și cirozelor hepatice virale B, C, D la  copii și adulți. Prin urmare, aproximativ 3000 de pacienți vor beneficia de tratament antiviral pentru hepatita cronică virală C, în baza a două scheme terapeutice. Totodată, au fost cumpărate medicamente pentru o schemă de tratament împotriva hepatitelor B și Delta și au fost acoperite în totalitate necesitățile pentru tratamentul copiilor afectați de aceste maladii.

slide_8Pentru procurarea medicamentelor s-au cheltuit 35 de milioane de lei, bani prevăzuți în implementarea Programului Național pentru combaterea hepatitelor (B, C și Delta) pentru 2016. Schemele de terapie pentru hepatita virală cronică C, cumpărate anul acesta, vor fi utilizate în premieră în Republica Moldova și sunt înalt cotate la nivel internațional, cu eficacitate a tratamentului de circa 90%. Statisticile medicale arată că pacientul se tratează, în medie, în 8-12 săptămâni cu ajutorul acestor medicamente. Astfel, durata tratamentului se micșorează esențial. Anterior, aceasta era de aproape un an și cu eficacitate sub 40%.

Ministerul Sănătății a elaborat recent primul Regulament care stabilește procedura de includere a pacienților în terapia antivirală a hepatitelor cronice și cirozelor hepatice virale B, C, D la copii și adulți.

slide_81Prin urmare, Ministerul Sănătății îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare, să ia tratamentul împotriva hepatitei, să se adreseze regulat medicului infecționist, conform domiciliului, pentru reevaluarea stării de sănătate.

O comisie specializată a Ministerului Sănătății îi va comunica pacientului decizia privind  data inițierii  tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat și schema indicată.

Conform condițiilor contractuale, operatorii economici, desemnați câștigători în urma licitației publice, vor livra produsele medicamentoase până în 20 decembrie 2016. Pacienții reevaluați vor începe tratamentul din ianuarie 2017.

Ministerul Sănătății își  propune ca până în martie 2017 să reexamineze toate dosarele celor aproximativ 3000 de pacienți și toți cei care figurează pe listele de așteptare să fie incluși în tratament.

În Republica Moldova, indicele morbidității prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,46 la 100 mii de populație în anul 1997, până la 0,96 în 2015. Prin hepatită virală C acută – de la 6,14 până la 1,23 și prin hepatită virală D (HVD) – de la 1,89 până la 0,1, în 2015.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *