Parlamentul a aprobat, în data de 21 iulie, la ultima ședință de plen din sesiunea de primăvară, proiectul de lege privind noua structură a Guvernului. Astfel, cu votul majorității deputaților, s-a decis ca din cele 16 ministere să rămână doar nouă. Ministerul Sănătății a fost comasat cu ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Mai exact, în noul Guvern vor intra următoarele ministere:
- Ministerul Economiei și Infrastructurii;
- Ministerul Finanțelor;
- Ministerul Justiției;
- Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;
- Ministerul Afacerilor Interne;
- Ministerul Apărării;
- Ministerul Educației, Culturii și Cercetării;
- Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;
- Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
În discursul rostit la tribuna legislativului, premierul Pavel Filip a menționat că principalul obiectiv pe care și l-a propus Guvernul în Programul său de activitate este să asigure creșterea bunăstării și calității vieții cetățenilor. Acest deziderat este însă de neconceput fără a asigura eficiența actului de guvernare, fără a implementa un management public modern, flexibil, capabil să se adapteze schimbărilor și transformărilor sociale și să răspundă nevoilor cetățenilor.
De asemenea, în Programul său de activitate, Guvernul și-a stabilit drept obiectiv specific reformarea administrației publice centrale, inclusiv prin optimizarea numărului de ministere și al autorităților publice, dar și a costurilor administrative.
Deocamdată, nu a fost anunțat care dintre miniștri își vor păstra fotoliul și care vor trebui să plece din această funcție.