O infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește mai repede ca niciodată în Japonia. Oficialii din domeniul sănătății nu au identificat de ce rata de îmbolnăvire a crescut atât de mult. Numărul cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) în 2024 e așteptat să depășească cifrele record de anul trecut, în timp ce îngrijorarea crește că cea mai dură și potențial letală formă de boală streptococică de tip A va continua să se răspândească. Boala are o mortalitate de 30%, scrie The Guardian, citat de Digi24.
Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID) din Japonia a transmis:
„Sunt încă mulți factori necunoscuți cu privire la cauzele care duc la forme severe și subite de infectare cu acest streptococ, încă nu avem vreo explicație”.
Anul trecut au fost înregistrate 941 de cazuri de STSS, în timp ce în primele două luni ale anului 2024, au fost deja înregistrate 378 de cazuri de infectare.
Riscul cel mai mare de îmbolnăvire îl au persoanele în vârstă
Tulpina infecțioasă provoacă mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie 2023, o treime au murit, a scris ziarul Asahi Shimbun.
Boala începe cu simptome ca la răceală
Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscut sub numele de streptococ A – poate provoca dureri în gât, mai ales la copii. Mulți oameni îl au fără să știe și nu se îmbolnăvesc. Dar bacteria poate, în unele cazuri, provoca boli grave, complicații și deces, în special la adulții peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.
Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar în cazuri rare, simptomele se pot agrava incluzând faringită streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită.
Potrivit unor experți, creșterea rapidă a cazurilor de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus.
Autoritățile locale nu au mai putut să interzică persoanelor infectate să stea departe de muncă sau să recomande spitalizarea.
Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Tokyo, se declară „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții severe cu streptococ.
El a apreciat că numărul mare de infecții este cauzat de faptul că oamenii au renunțat la regulile de bază pentru prevenirea infecțiilor, cum ar fi spălarea obișnuită a mâinilor.
Infecțiile cu streptococ de tip A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boala streptococică invazivă de tip A mai severă au nevoie de un tratament combinat care să includă antibiotice și alte medicamente, plus asistență medicală intensivă. Ministerul Sănătății din Japonia recomandă oamenilor să respecte măsurile de igienă de bază împotriva streptococului A, așa cum le-au respectat și în pandemie.