Medicamentele revoluționare pentru tratamentul hepatitei virale C, achiziționate de Ministerul Sănătății, vor ajunge în țară în data de 20 decembrie. Preparatele vor fi distribuite în spitalele raionale, pe parcursul lunii ianuarie. Medicii infecționiști vor elibera medicamentele în baza schemelor de tratament stabilite pentru fiecare pacient, de către o comisie a Ministerului Sănătății. Declarația a fost făcută pentru emedicina.md de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Ministerul Sănătății a cumpărat trei tipuri de preparate, care tratează definitiv hepatita cronică virală C. Medicamentele au fost aprobate la nivel mondial, în perioada anilor 2014 – 2016, timp în care mii de bolnavi au fost vindecați complet. Tratamentul durează doar 12 săptămâni și nu are efecte adverse.
„Este revoluționar. Dacă se mai găsesc surse și ulterior, atunci în decurs de trei ani i-am trata pe toți pacienții de hepatită virală cronică C. Ca urmare, vom împiedica și răspândirea virusului hepatic C. Adică, nu va exista sursa de infecție, ceea ce este extraordinar”, a declarat pentru emedicina.md doctorul habilitat în medicină, Victor Pântea.
Tratamentele aplicate anterior bolnavilor cu hepatite virale cronice C ofereau o eficacitate de doar 50 la sută. Ca urmare, și după finalizarea curei, ei erau nevoiți să administreze medicamente, pentru tot restul vieții, și să respecte un regim alimentar sever. Totodată, starea de sănătate a pacienților se înrăutățea din cauza reacțiilor adverse. E-medicina precizează că statul aloca pentru tratamentul unui pacient 10 mii de euro.
„Am reușit să cumpărăm medicamente la prețuri mult mai mici și, în același timp, să oferim tratamente gratuite pentru mai mulți pacienți. În 2014, de exemplu, cu 35 de milioane de lei au fost tratate, în medie, peste 200 de persoane. Cura unui bolnav a costat 72 de mii de lei. În acest an, terapia pentru un bolnav de hepatita virală cronică C și ciroză va costa între 6000 și 9000 de lei”, a explicat Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății.
Tratamentul împotriva hepatitei virale cronice C și ciroză va fi prescris individual de către o Comisie specializată a Ministerului Sănătății. Pentru început însă bolnavii trebuie să fie investigați de către medicii infecționiști din spitalele raionale. Ulterior, specialiștii vor expedia rezultatele examenelor medicale Ministerului Sănătății.
„Comisia specializată a Ministerului Sănătății va examina dosarele și va stabili schemele de tratament pentru fiecare bolnav. Apoi, le va expedia pacienților un document, care va conține informații despre tratamentul aprobat. În baza acestui act, medicii infecționiști din cadrul spitalelor raionale vor elibera medicamentele”, a precizat Ruxanda Glavan.
În prezent, la evidența medicilor se află peste 13 500 de pacienți cu hepatită virală cronică C. Dintre aceștia, 3000 necesită tratamente antivirale.