Temperaturile ridicate de afară ne îndeamnă la bălăceală în piscină sau în apa mării. Dar mare atenție! Fiecare dintre noi s-ar putea alege cu otită externă, o inflamație a conductului auditiv extern sau a pavilionului urechii. Cei câțiva stropi de apă, care pătrund în canalul auricular, pot genera dureri îngrozitoare.
Medicul ORL de la Institutul de Medicină Urgentă, Ciprian Gherasim, a menționat pentru emedicina.md că otita externă sau ”boala înotătorilor” poate fi declanșată de infecțiile bacteriene sau ciuperci, cum ar fi Candida.
Această maladie se manifestă printr-o senzație de disconfort sau durere a urechii, mai ales la atingere sau apăsare. Canalul extern al urechii se umflă și devine roșu. Sunt și cazuri când din ureche ar putea să curgă o secreție gălbuie.
Otita externă – tratament
Cu toate acestea, Ciprian Gherasim susține că otita externă se vindecă în cel mult trei zile și nu prezintă pericol pentru viață. ”Această afecțiune se tratează cu picături locale dezinfectante și medicamente care alină durerea. Este însă obligatoriu ca pacienții să consulte medicul, pentru a stabili diagnoza exactă. Otita externă nu trebuie confundată cu otita medie, care reprezintă inflamația sau infecția urechii mijlocii, o afecțiune destul de gravă.”
Cum poate fi prevenită otita externă?
Ca să eviți pătrunderea apei în conductul auditiv, după ce înoți, faci duș sau baie, trebuie să-ți ștergi întotdeauna urechile cu prosopul.
Dacă simți că ai apă în urechi, pentru a o scoate, dă din cap dintr-o parte și alta, înclinând ușor capul în partea afectată. De asemenea, înclină capul în partea în care ai apă și lovește urechea cu palma sau sari ușor, pentru a o ajuta să iasă.
Totodată, atunci când mergi la piscină sau mare, folosește dopuri pentru urechi. Materialul moale din care sunt confecționate va împiedica pătrunderea apei cele două organe ale auzului și echilibrului.
Nu folosi bețișoarele pentru urechi, pentru că nu faceți decât să răniți sau să iritați canalul urechii, fapt ce favorizează apariția infecțiilor.