Atacarea și ultragierea angajaților din medicină vor fi pedepsite contravențional. Deputații vor să le taie cheful pacienților agresivi, care vor insulta medicii sau asistenții medicali. Prin urmare, vicepreședinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Stratan, a înregistrat în legislativ un proiect de lege privind completarea Codului Contravențional.
Conform documentului, persoanele fizice care îi vor insulta pe angajații instituțiilor medicale, vor aduce premeditat jigniri în onoarea și demnitatea profesională, în timpul exercitării funcției, prin acțiune, verbal sau în scris, vor fi pedepsite cu o amendă de la 200, până 500 de lei.
Sancțiunile pentru cei extrem de agresivi vor fi și mai dure. Așadar, ultragierea medicilor însoțită de acțiuni huliganice și vătămări corporale, în cazul în care acestea nu vor reprezenta infracțiune, va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1000 și 3000 mii de lei sau cu până la 15 zile de arest.
Deputatul Partidului Democrat, Valentina Stratan, a declarat pentru emedicina.md că a decis să elaboreze un asemenea proiect de lege, ca urmare a multiplelor reportaje difuzate la televizor, în care medicii erau agresați sau jigniți în mod premeditat.
„În prezent, există o prevedere în Codul Penal, mai exact art. 155, care stabilește sancțiuni pentru amenințare cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății. Acest articol este însă unul general. Nicio lege nu se referă însă la ultragierea medicilor, așa cum este în cazul polițiștilor, de pildă. Cred că amenzile îi vor descuraja pe pacienții agresivi. Este o practică aplicată în mai multe țări, inclusiv în România, și care dă rezultate. Lucrurile nu mai pot continua în acest fel. Medicii când pleacă la chemări nu sunt protejați de nimeni și nu știu la ce să se aștepte, or acest lucru este grav”, a spus Valentina Stratan.
Zilnic, au loc zeci de cazuri de agresiune verbală sau fizică a doctorilor. Cei mai supuși riscului sunt angajații de la Institutul de Medicină Urgentă, care își riscă viața de fiecare dată când merg să acorde ajutor medical. De obicei, agresorii medicilor sunt persoanele în stare de ebrietate sau cu devieri psihice. Totuși, o statistică oficială a medicilor ultragiați nu există.
Proiectul de lege urmează să fie supus votului în Parlament. În context Federația Sindicală ”Sănătatea” din Moldova a lansat o campanie întru susținerea doctorilor. Actuali și viitori medici organizează diverse acțiuni, prin care îndeamnă oamenii să nu agreseze angajații din domeniul sănătății.