22 November 2024
mun. Chișinău

Păpădia dătătoare de sănătate

Păpădia este cea care ne aduce aminte de copilărie, de râsul inocent și de jocurile prin parcuri și câmpuri înflorite în care suflam puful acestei plante și ne împleteam coronițe. Mulți dintre noi consideră că este o buruiană fără nicio întrebuințare. În realitate însă, aceasta este o plantă valoroasă, pe care o putem mânca și care ne poate trata.

Timp de mai multe secole, păpădia a fost folosită ca o plantă vindecătoare. În zilele noastre, aceasta este una dintre cele mai studiate ierburi în medicina occidentală. Este o sursă importantă de vitamine și minerale, fibre, proteine, acid linolenic și antioxidanți. Păpădia conține Vitamina A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, G și P, Potasiu, Sodiu, Calciu, Fosfor, Fier, Magneziu, Cupru, Cobalt și Zinc.

watermarked-suflat_in_papadie-1280x960Așadar, în loc să suflăm în florile de păpădii, mai bine am face un ceai din această plantă. Iată beneficiile acesteia:

  1. Păpădia este foarte apreciată pentru efectele sale benefice asupra sănătății ficatului și bilei, precum și digestiei. Are un efect diuretic, care ajută organismul la eliminarea toxinelor și protejează ficatul;
  2. Tratează constipația, diareea și reduce aciditatea gastrică;
  3. Conține inulină, o substanță vegetală indicată pentru diabetici și hipoglicemici, zaharuri ce nu stimulează secreția de insulină în organism;
  4. Această plantă este recomandată persoanelor care suferă de obezitate, pentru că echilibrează nivelul de zahăr din sânge;
  5. Are un conținut ridicat de potasiu și magneziu, care ajută la detoxifierea sângelui, scăderea tensiunii și colesterolului, reducând astfel riscul bolilor de inimă, infarctelor și atacurilor cerebrale;
  6. Ajută în curele de slăbire, elimină excesul de apă din organism;
  7. Curăță și regenerează pielea.

Cum poate fi utilizată păpădia:

watermarked-Dandelion(Taraxacum)Frunzele pot fi folosite la salate sau smoothie-uri. Au un gust puțin amar, asemănător cu rucola. Conțin beta-caroten, una dintre principalele surse naturale de vitamina A.

Ceaiul sau infuzia de păpădie pot fi consumate de 2-3 ori pe zi, de preferat neîndulcite. Sunt recomandate pentru combaterea anemiei, tensiunii arteriale ridicate, hepatitei, cistitei ș.a. Tinctura de păpădie poate fi obținută dintr-o linguriță de 200 de ml de apă și se administrează de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Are rol depurativ.

Pulberea de păpădie este indicată celor care suferă de hepatite, icter, colesterol etc. Se recomandă câte o lingură de pulbere de patru ori pe zi. Se ține sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu apă.

Siropul de păpădie este indicat în tratarea bolilor hepato-biliare și digestive. Se prepară din toată planta, inclusiv rădăcina. Se mărunțește și se pune la macerat timp de două săptămâni cu miere de albine, într-un borcan închis ermetic. Se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi.

Contraindicații:

Nu consumați păpădie pentru tratarea caliculilor biliari sau a blocajelor biliare, fără recomandarea medicului. Nu consumați păpădie dacă sunteți alergic la gălbenele, margarete, crizanteme, mușețel sau coada șoricelului. Orice tratament trebuie aprobat de un specialist.

Sursa: www.ecoosfera.com; www.citestealtfel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *