21 November 2024
mun. Chișinău

Primele semne care arată că ești însărcinată

Sarcina este una dintre cele mai frumoase, importante, dar și solicitante perioade din viață. Doar gândul că un nou suflețel îți crește sub inimă te copleșește și te umple de fericire, dar și responsabilitate pentru ziua de mâine. Femeile care încearcă să conceapă un copil sunt foarte nerăbdătoare și vor să afle cât mai repede dacă sunt în așteptarea celui mai mare miracol al vieții. Pe lângă analize și teste de sarcină, există și câteva semne timpurii pe care ți le poate da organismul încă din primele săptămâni de graviditate.

Sâni sensibili

După conceperea unui bebeluș, sânii viitoarei mame încep să se schimbe. Aceștia par umflați, sunt mai grei și mai fermi. Sânii sunt mai sensibili pentru că în organism se produc schimbări hormonale. Nivelul estrogenului și progesteronului crește în această perioadă. Sânii încep să pară diferiți cam la o săptămână după concepere, dar senzația de disconfort se diminuează după primul trimestru de sarcină. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă trebuie să alegeți un sutien cât mai confortabil. Același simptom poate fi observat și înainte de menstruație, și în timpul ovulației. Totuși, în cazul sarcinii, multe femei pot observa că areolele devin mai întunecate, iar mameloanele mai ferme.

Amețeală

Dacă aveți amețeli cu puțin timp înainte de ziua în care ar trebui să aveți menstruația, atunci ar putea fi vorba despre o sarcină. Creșterea nivelului de progesteron duce la dilatarea vaselor sangvine, ceea ce provoacă scăderea tensiunii arteriale. Din această cauză, la creier ajunge mai puțin sânge și poate apărea o ușoară stare de confuzie și amețeală. Acesta este unul dintre primele simptome ale sarcinii, dar care dispare după maximum trei luni. Cele mai afectate sunt femeile anemice. Respirația adâncă însă vă poate ajuta să depășiți aceste stări.

Oboseală

În perioada sarcinii, organismul femeii trece printr-o mulțime de schimbări. Hormonii dau mari bătăi de cap și provoacă o stare de oboseală continuă. În primele săptămâni după concepere, viitoarea mamă se simte stoarsă de puteri și simte o dorință puternică de a dormi foarte mult. Pentru această stare contribuie și tensiunea arterială scăzută, precum și nivelul mai mic al zahărului în sânge. În același timp, organismul are nevoie de substanțe nutritive, energie și putere pentru a crea placenta, vitală pentru creșterea și dezvoltarea embrionului. Starea de oboseală și somnolență poate persista în primele trei luni de sarcină și revine în ultimul trimestru. Pentru a o depăși trebuie să vă odihniți suficient și să consumați alimente bogate în proteine și fier.

Sensibilitate la mirosuri

Dacă începeți să simțiți mirosuri de la distanțe mari și multe dintre acestea vă deranjează, atunci este posibil să fiți însărcinată. Schimbările hormonale, în special creșterea nivelului de estrogen, afectează și sistemul olfactiv. Din această cauză, multe viitoare mame devin foarte sensibile la aromele și miresmele din jurul lor. Mai mult, unele femei însărcinate încep să aibă pofte sau resping unele alimente preferate. Tot după apariția acestui simptom, viitoarele mame se pot confrunta cu vomă și cu un gust metalic în gură.

Grețuri matinale

Acesta este unul dintre cele mai comune simptome ale sarcinii. Potrivit datelor statistice, între 70 și 85 la sută dintre femeile însărcinate se confruntă cu grețuri matinale în primele săptămâni după concepere. Deși starea de vomă apare în special dimineața, multe femei se confruntă cu ea și înainte de culcare. Din această cauză, piere pofta de mâncare. Aceasta dispare, însă, de cele mai multe ori odată cu începerea celui de-al doilea trimestru de sarcină. Din nou, de vină sunt hormonii.

Schimbări bruște ale dispoziției

La începutul sarcinii emoțiile îi pot juca festa viitoarei mame. Aceasta se poate confrunta cu schimbări bruște ale dispoziției în orice momente. De la râs isteric poți ajunge la lacrimi de crocodil, iar explicații pentru aceste stări nu vei putea găsi prea ușor. Se întâmplă, la fel, din cauza hormonilor. Pentru că acest simptom este valabil și pentru zilele dinainte de menstruație, multe femei îl ignoră în prima perioadă de după concepere.

Crampe

Aceste dureri sunt similare celor de dinainte de menstruație. După concepere, crampele apar atunci când ovulul fecundat se atașează de uter. Din această cauză, uterul se contractă, iar viitoarea mamă simte anumite dureri. În cazul sarcinii, aceste crampe sunt însoțite, de obicei, de balonare și indigestie. Dacă după aceste dureri nu apare menstruația, atunci este mare probabilitatea că sunteți în așteptarea unui bebeluș.

Balonare

Un alt semn timpuriu al sarcinii este balonarea. Dacă te simți umflată, deși nu ai schimbat nimic în regimul alimentar, atunci ai putea fi însărcinată. Și acest simptom apare din cauza hormonilor. Când nivelul progesteronului și estrogenului crește, mucoasa uterină se îngroașă, ceea ce provoacă balonare. De asemenea, sistemul digestiv încetinește, iar unele viitoare mame se confruntă cu indigestie, meteorism și constipație. Pentru a scăpa de aceste probleme, consumă alimente bogate în fibre și bea cât mai multă apă.

Urinare frecventă

Dacă mergi la baie mai des decât de obicei, deși nu consumi mai multe lichide, atunci ar putea fi vorba despre o sarcină. Urinarea frecventă apare când sângele circulă mai rapid la nivelul rinichilor, ceea ce face ca vezica urinară să se umple mai des. Acest simptom nu va dispărea de-a lungul sarcinii, pentru că uterul va fi în continuă extindere, pentru că embrionul va fi în creștere, iar asta va însemna mai puțin spațiu și presiune mai mare pentru vezica urinară.

Sursa: www.scielo.br, www.ncbi.nlm.nih.gov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *