Guvernul a aprobat miercuri Planul național de manifestări consacrate Anului Nicolae Testemiţanu. Potrivit documentului, în acest an, când se împlinesc 90 de ani de la nașterea acestui savant notoriu, în Capitală și în localitățile țării vor fi organizate conferințe, oferite distincții și editate cărți în memoria lui Nicolae Testemiţanu.
În cadrul Universității de Medicină care îi poartă numele chirurgului și la Academia de Științe vor fi organizate conferințe științifice. De asemenea, pe parcursul anului, studenții de la medicină vor organiza lecții publice și manifestări culturale despre viața și activitatea lui Testemiţanu.
Vor fi emise mărci poștale și editate cărți în cinstea savantului. Spre sfârșitul anului, mai mulți studenți și doctoranzi ai Universității de Medicină vor fi premiați cu o bursă a academicianului.
Reputatul chirurg și marele savant Nicolae Testemiţanu s-a născut în data de 1 august 1927, în satul Ochiul Alb, județul Bălți. În perioada 1963-1968 a fost ministrul Sănătății al RSSM, funcție din care a fost demis pentru politica sa de promovare în sistem a medicilor moldoveni și pentru faptul că s-a împotrivit politicilor de rusificare.
În calitate de savant, Testemiţanu a elaborat un concept de organizare a asistenței medicale la sate, realizările fiind apreciate și la nivel internațional. Academicianul a murit în 1987, la vârsta de 59 de ani.