23 November 2024
mun. Chișinău

Puseul de creștere sau de ce bebelușul cere întruna de mâncare

baby-eating-khichdiCreșterea unui copil este o adevărată cursă cu obstacole. Este una dintre cele mai mari responsabilități ale adultului. Dar sunt zile, momente când cel mic este mai capricios, doarme mai puțin, plânge aparent fără motiv, inclusiv de foame. Fiecare mamă se poate speria, atunci când are impresia că bebelușul său nu se mai satură și cere de mâncare aproape non-stop. Medicii le îndeamnă însă pe mămici să nu se îngrijoreze. Și asta pentru că ar putea fi vorba despre un simplu puseu de creștere, adică o etapă prin care copilul crește cu o viteză mai mare decât în alte etape.  

Puseul de creștere este un fenomen natural și normal, care apare la diferite vârste și trece în câteva zile. Bebelușul crește văzând cu ochii, mai ceva ca în basmele cu Făt-Frumos. Neonatologul Mihai Stratulat explică astfel: ”Cel mai des puseul de creștere apare în primul an de viață, însă poate fi și mai târziu. Este normal când copilul crește foarte repede, atât în înălțime, cât și în greutate. Este normal ca bebelușul să ceară mai mult lapte, pentru că organismul lui are nevoie de mai multe substanțe nutritive”.

Mihai-Stratulat
Foto: Mihai Stratulat

În același timp, puseul de creștere este o perioadă mai dificilă pentru părinți, care trebuie să învețe să-și stăpânească emoțiile și să-i satisfacă nevoile copilului. “Se întâmplă cam o dată la trei luni și durează câteva zile când copilul devine capricios și mănâncă foarte mult, inclusiv noaptea. Bebelușul se trezește de mai multe ori decât de obicei, doarme mai rău și cere să fie hrănit mai des”, a mai spus medicul Mihai Stratulat. Tot în perioada unui puseu de creștere, bebelușul este mai agitat și poate avea crize aparent inexplicabile de plâns.

Micuții cresc foarte mult în primele zile de la naștere. Puseul de creștere apare după prima săptămână de viață, la 2 – 3  săptămâni, 4 – 6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni și 9 luni. Durata poate fi cuprinsă între o zi și o săptămână. Totuși, fiecare bebeluș este diferit și perioadele pot varia. Puseul de creștere apare și la un an, apoi, cu o frecvență mai redusă, se poate manifesta chiar și până în adolescență.

Baby-being-measured-for-growthPentru că în aceste zile sugarul are o poftă nestăvilită de mâncare, multe mămici se panichează că nu vor reuși să-l alăpteze suficient. Dar nu trebuie să vă grăbiți să treceți la laptele formula. Țineți minte, organismul mamei are posibilitatea să se adapteze și procesul de lactație se reglează în funcție de necesitățile bebelușului.

În principiu, aceste situații nu pot fi depășite. Sfatul neonatologului Mihai Stratulat pentru mămici este să fie extrem de răbdătoare. Părinții trebuie să-i ofere bebelușului confort maxim, să-i acorde multă atenție, să-l mângâie și să-i demonstreze că îi sunt aproape. Mămicile și tăticii trebuie să înțeleagă că anume în perioada puseului de creștere copilul devine mai mare, mai deștept și mai puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *