22 November 2024
mun. Chișinău

Puterea vindecătoare a florilor de tei

Dacă încă nu aţi apucat să vă culegeţi flori de tei şi să le puneţi la uscat, trebuie să o faceţi neapărat. Când vremea se va răci, un ceai aromat de tei ar putea face minuni şi v-ar putea ajuta să ţineţi răceala departe şi vă va încălzi sufletul. Vechii slavi considerau teiul un arbore sfânt, iar în zona Balcanilor era păcat de moarte să îl tai. Începând cu sfârşitul primăverii şi până la sfârșitul lunii iunie, mireasma de tei ne îndulceşte zilele în timpul plimbărilor prin oraş, parc sau pădure. Florile de tei pot fi culese foarte uşor, fiind, pur şi simplu, rupte de pe ramuri. Doar că optaţi pentru cele din zonele neaglomerate, pentru că arborii din oraş sau de pe marginea drumului sunt afectaţi de poluare şi vă puteţi pomeni cu probleme de sănătate din această cauză. Florile de tei conţin un fel de zahăr natural, ceea ce face ceaiul delicios fără să fie nevoie de îndulcitori. De asemenea, conţin farsenol, un ulei esențial miraculos pentru organism.

Te scapă de stres. Este una dintre cele mai benefice plante pentru a scăpa de anxietate şi stres, având proprietăţi calmante. Florile de tei sunt recomandate celor care nu pot scăpa de oboseală cronică, asigurând un somn liniştit. Dacă suferiţi de oscilări ale dispoziţiei, ceaiul din tei poate fi o idee foarte bună pentru regimul zilnic. Mai are şi efecte minore asupra hormonilor, contribuind la crearea unei stări de relaxare a corpului şi minţii. Acţionează ca un sedativ uşor şi trebuie consumat cu jumătate de oră înainte de culcare.

Te protejează de cancer. Ca şi multe alte plante medicinale, teiul are proprietăţi antioxidante, aceasta fiind una dintre cele mai bune calităţi ale acestor flori. Compuşii organici din tei luptă împotriva radicalilor liberi, eliminându-i din organism şi prevenind astfel apariţia unor boli cronice. Printe maladiile de care te poate păzi se numără şi temutul cancer. De asemenea, florile de tei sunt bune şi pentru a preveni îmbătrânirea pielii şi apariţia ridurilor.

Bun pentru detoxifiere. Acidul cumaric din componenţa florilor de tei are efect diaforetic, ceea ce înseamnă că provoacă transpiraţie, iar aceasta este una dintre cele mai bune metode de eliminare a toxinelor din organism, împreună cu excesul de sare, grăsimi, apă şi alte substanţe străine. Acest lucru poate fi benefic şi în cazul febrei, întrucât transpiraţia ajută corpul să-şi regleze temperatura.

Previne răceala. Ajută la îmbunătăţirea imunităţii, păzind organismul de boli, dar dacă totuşi aţi prins o gripă sau o răceală, ceaiul de tei este foarte eficient. Este foarte benefic atunci când gâtul este umflat şi calmează tusea şi iritarea. Reduce inflamaţia sistemului respirator şi este de mare ajutor în cazul nasului înfundat. Dacă ai laringită sau faringită, pot fi făcute gargare sau inhalaţii.

Face bine la stomac. Dacă ai dureri de stomac, balonare, constipaţie sau crampe, atunci optează pentru o cană cu ceai de tei şi digestia îţi va fi restabilită în doi timp şi trei mişcări. De asemenea, este bun şi pentru tratarea inflamaţiilor, fiind de mare ajutor celor care suferă de artrită, gută şi chiar dureri de cap.

Precauții. Chiar dacă are numeroase efecte benefice, femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente şi să renunţe la consumul de ceai de tei, mai ales în ultimul trimestru, pentru că ar putea apărea riscuri de hemoragie. De asemenea, nu este indicat bebeluşilor, la fel ca şi alte lichide în afară de lapte. În cazul oamenilor care suferă de anemie, substanţele care se conţin în tei pot împiedica absorbţia fierului, iar cei care suferă de boli de inimă se pot pomeni cu ritmul cardiac mărit. Mai există şi persoane alergice la florile de tei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *