Numărul medicamentelor europene de pe piața farmaceutică autohtonă este în creștere. Potrivit unui raport al Agenției Medicamentului din Moldova, anul trecut, datorită introducerii procedurii simplificate de autorizare a medicamentelor, înregistrate de către Agenția Europeană a Medicamentului, rata preparatelor europene pe piața Republicii Moldova a ajuns la aproximativ 70 de procente, în creștere cu 13 la sută față de 2015. Astfel, în 2016, au fost autorizate 1028 de medicamente, dintre care 639 de preparate farmaceutice sunt generice, 203 – originale, iar 186 – cu utilizare bine stabilită, homeopatice sau din plante. De asemenea, anul trecut au fost înregistrate 484 de dispozitive medicale.
Totodată, vicedirectorul Agenției Medicamentului, Dumitru Saghin, a anunțat că, anul trecut, medicii, companiile farmaceutice și pacienții au anunțat despre 278 de cazuri de reacții adverse la preparate farmaceutice, numărul fiind mai mic în comparație cu alte țări. „Vom veni cu inițiative și stimulente încurajatoare în vederea fortificării raportării de către doctori a reacțiilor adverse. Medicii, de multe ori, nu anunță despre astfel de situații, considerând că este o pierdere de timp”, a specificat Dumitru Saghin.
În același timp, potrivit datelor oficiale, în 2016 au avut loc 295 de verificări în farmaciile din țară, în total fiind întocmite 95 de procese-verbale. Printre cele mai frecvente nereguli se numără încălcarea regulilor de eliberare a medicamentelor, inclusiv psihotrope, încălcarea regulilor de păstrare a medicamentelor și activitate farmaceutică practicată de farmaciști amatori, fără studii medicale.