Conceptul de proiect privind reforma spitalicească a fost examinat într-o ședință prezidată, vinerea trecută, de premierul Pavel Filip. Documentul elaborat de Ministerul Sănătății stabilește câteva obiective prioritare și anume: asigurarea unor servicii medicale de calitate, optimizarea cheltuielilor prin crearea unei rețele spitalicești regionale funcționale și cost-eficiente și asigurarea condițiilor pentru dezvoltarea durabilă a sectorului spitalicesc.
Mai exact, proiectul prevede că tipurile de spitale și amplasarea acestora va fi determinată în funcție de aria de acoperire, situația demografică și infrastructura existentă.
De asemenea, se propune crearea spitalului universitar, care se dorește a fi o instituție de excelență ce va îmbina componenta curativă, didactică și de cercetare.
În același timp, ar putea fi înființat un Consiliu consultativ la nivel guvernamental, care va monitoriza și supraveghea implementarea reformei spitalicești.
Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că este nevoie de o reformă spitalicească eficientă, care să asigure servicii medicale de calitate și accesibile pentru cetățeni. Mai mult, șeful Cabinetului de miniștri a declarat că în acest an Guvernul își propune să lanseze o serie de reforme importante pentru societate, dintre care trei sunt din domeniul Sănătății. Este vorba despre reforma sectorului spitalicesc, a asistenței medicale primare și cea a sectorului de supraveghere a sănătății publice. „Este foarte important să avem politici clare în domeniu, să știm încotro mergem și unde vrem să ajungem, să parcurgem etapă cu etapă pașii necesari. Cheltuirea fragmentară a banilor, fără o viziune clară, nu este eficientă”, a accentuat Pavel Filip.
Totodată, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat, în cadrul unui interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”, că reforma spitalicească este un deziderat cel mai dificil de inițiat. „Primele tentative de a vorbi despre reforma spitalicească au avut loc încă în ’98, s-au făcut anumite lucruri, dar în 2007-2009 a existat asistență tehnică și consultanță, după care, în 2012, au fost repetate, reverificate. În 2016, bazându-ne pe primele două consultanțe mari, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, am elaborat un concept și o strategie nouă, care, iată, în curând va fi făcută publică.”
Ministrul Glavan a mai adăugat că acest concept al reformei spitalicești are la bază experiența mai multor țări, dar s-a ținut cont de realitățile Moldovei.
Proiectul privind reforma spitalicească va fi supus votului în Guvern, în februarie.