17 June 2024
mun. Chișinău

Salariile medicilor, asistentelor medicale și a rezidenților, majorate cu 15%

Salariile personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice,  încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, au fost majorate cu 15%, din 1 octombrie. Parlamentul a adoptat joi, 19 octombrie, în lectura a doua, modificările Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023.

Potrivit proiectului de lege, elaborat de Ministerul Sănătății, veniturile și cheltuielile FAOAM vor fi majorate cu aproximativ 399 de milioane de lei sau cu 12,8%.

„Toți lucrătorii medicali, mai exact, medicii, asistentele medicale și medicii rezidenți vor primi sporul salarial de 15 la sută, cei care sunt finanțați din FAOAM. Medicii rezidenți, de asemenea, vor primi un spor de 15% la plățile pentru gărzile de noapte. Din acest punct de vedere, este un spor substanțial, nu atât cât am dori, dar este echivalent cu posibilitățile actuale ale statului”, a precizat vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi.

De asemenea, peste 69 de milioane de lei vor fi alocate pentru procurarea de echipamente medicale pentru acordarea asistenței medicale pacienților cu accidente vasculare cerebrale (AVC) acute, precum și a programelor speciale.

Proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a fost elaborat în urma analizei indicatorilor fondurilor pe parcursul anului, precum și în baza priorităților stabilite pentru acordarea serviciilor medicale necesare populației.