22 November 2024
mun. Chișinău

Salvarea vine de la SMURD

Salvarea vine de la SMURD
Sursa: Internet

Cinci vieți au fost salvate, în ultimele șase luni, datorită elicopterelor SMURD din România, care au intervenit pe cale aeriană în Republica Moldova. Potrivit reprezentanților Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în cel mai recent caz, care a avut loc la sfârșitul lunii martie, paramedicii Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Iași au preluat o pacientă din orașul Sângerei, în vârstă de 55 de ani. Femeia suferise un ictus cerebral.

Aparatele de zbor sunt puse la dispoziție de autoritățile de la București, în urma unui acord bilateral semnat încă în 2014. Prima intervenție SMURD a avut loc abia în septembrie 2015, procesul fiind tergiversat din cauza birocrației în sistemul vamal de la noi din țară.

Acum, autoritățile române și cele de la noi sunt gata să extindă acest serviciu transfrontalier. La sfârșitul lunii martie, în urma unei întrevederi a ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, cu secretarul de stat al Ministerului român de Interne, Raed Arafat, s-a anunțat că, în următorii ani, vor fi construite platforme moderne de aterizare a elicopterelor SMURD la Chișinău, Bălți și Cahul. În prezent, aparatele de zbor sunt deseori nevoite să aterizeze pe stadioane sau chiar pe câmp deschis, ca să preia pacienții. De cele mai multe ori, aceste locuri sunt la mare distanță de spitale. Proiectul costă zece milioane de euro și va fi finanțat de Guvernul României și cel al Moldovei.

Serviciile SMURD reprezintă o nouă șansă la viață. În caz de necesitate, autoritățile române sunt gata să pună la dispoziția moldovenilor elicopterele SMURD ale Inspectoratelor pentru Situații Urgente de la Iași și Galați. Aparatele de zbor de tip Eurocopter 135, care ating o viteză de până la 250 de kilometri pe oră, pot ajunge în cele mai îndepărtate localități ale Moldovei, în cel mult 40 de minute. Pe lângă faptul că intervenția este efectuată în timp rapid, serviciile nu sunt atât de costisitoare. În cazul țării noastre, cheltuielile pentru o intervenție SMURD se ridică la cel mult 400 de euro. Datorită acestor aparate de zbor, anual, pot fi salvate viețile a 500 de pacienți. Elicopterele SMURD au dotări de ultimă generație și, practic, reprezintă o sală de reanimare. Aparatele pot transporta cel mult doi pacienți.

La nivel național, centre ale Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare sunt în Capitală și în orașele Bălți și Cahul. Primul centru a fost inaugurat la Bălți în august 2014. Serviciul va fi extins în curând.

Un echipaj SMURD ar putea apărea și în orașul Soroca, acolo unde recent a fost deschisă o nouă Unitate de salvatori și pompieri. Cel mai des, echipajele naționale acordă primul ajutor în urma accidentelor grave și incendii, dar și în timpul calamităților naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *