Femeile supuse intervențiilor chirurgicale la Institutul Mamei și Copilului vor beneficia de asistență postoperatorie de calitate. Acestea vor fi îngrijite în condiții moderne, în secția Anesteziologie, creată cu suportul financiar al Guvernului României. Starea de sănătate a pacientelor va fi monitorizată non-stop cu ajutorul aparatelor performante. Departamentul a fost dotat și cu un defibrilator, necesar pentru resuscitarea cardiorespiratorie.
75 la sută dintre gravidele internate la maternitatea Institutului Mamei și Copilului au patologii grave extragenitale, complicații în timpul sarcinii sau nașterii. Totodată, a crescut numărul pacientelor cu maladii cardiace, diabet și care suferă de obezitate.
„Anual, acolo sunt 6500 de nașteri. 30 la sută dintre acestea sunt efectuate prin cezariană. Anual, avem 1000 de intervenții chirurgicale, care nu pot fi efectuate fără anestezie. După intervenție femeia este transferată în această secție, unde sunt cinci paturi se personal medical pregătit. Este vorba despre șase medici, 12 asistente medicale și șase infirmiere”, a precizat directorul Institutului Mamei şi Copilului, Sergiu Gladun.
Anterior, îngrijirea acestor paciente decurgea anevoios, în lipsa unei secții de Anesteziologie, dotată cu echipamente moderne. Funcțiile organismului erau monitorizate manual, cu ajutorul echipamentelor electronice.
„Asistenta medicală măsura cu aparatele electronice tensiunea arterială, nivelul de oxigen în sânge. Trecea pe la fiecare pacientă operată. Femeile nu stăteau toate în secția de terapie intensivă, din lipsă de locuri. De aceea, multe erau transferate fie în secția ginecologie, fie lăuzie. Femeile erau îngrijite de asistentele medicale și medicii din aceste departamente. Era foarte dificil pentru personalul medical să monitorizeze toate pacientele”, a explicat șeful secției Anesteziologie din cadrul maternității, Sergiu Bejenaru.
Datorită condițiilor moderne create în secția Anesteziologie din cadrul maternității Institutului Mamei și Copilului, medicii vor evita mai ușor complicațiile postoperatorii.
„Această instituție este singura de nivelul trei. Cele mai complicate cazuri sunt tratate aici. De aceea este important să avem nu doar medici bine pregătiți, dar și săli dotate cu echipament performant. Ne străduim să creăm condiții bune de tratament cu forțele proprii, însă, datorită ajutoarelor oferite de Guvernul României, lucrurile frumoase în sistemul de sănătate vor continua”, a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Amenajarea secției de Anesteziologie a costat peste patru milioane de lei moldovenești.
„Mă bucur că banii oferiți de Guvernul României sunt cheltuiți eficient și contribuie la îmbunătățirea vieții și condițiilor pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Ceea ce am văzut aici reprezintă un bun exemplu pentru cheltuirea eficientă a banilor, de renovare a spațiilor în care se vor naște vieți”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.
În perioada 2014-2016, Guvernul României a oferit pentru renovarea Institutului Mamei și Copilului peste 2 milioane de euro.