15 November 2024
mun. Chișinău

Studii clinice inovatoare de urmărit în 2024, în ceea ce privește depresia în sarcină

Cu toții avem perioade mai lungi sau mai scurte de stres, legat de relații, muncă sau de partea financiară. În perioada sarcinii însă, stresul se poate accentua și poate deveni o adevărată problemă pentru viitoarea mamă. Unele gravide experimentează episoade de depresie. La fel precum în cazul depresiei postnatale și cea antenatală este caracterizată de dezechilibre în compoziția chimică a creierului, ceea ce indică faptul că viitoarea mamă are nevoie de ajutor pentru a se redresa și a duce sarcina la bun sfârșit, în cele mai bune condiții. În timpul celor nouă luni de sarcină, modificările hormonale din organism pot favoriza episoadele de depresie. Însă presiunea și stresul din timpul sarcinii își pot spune cuvântul și pot crea dezechilibre. Începutul anului 2024 în domeniul medical se află în pragul unor progrese remarcabile și al unor transformări semnificative, inclusiv în ceea ce privește depresia perinatală.

Potrivit prestigioasei reviste ștințifice „Nature”, preluat de news.ro, acest an promite să fie unul important, cu tendințe, inovații și provocări cheie care vor modela viitorul asistenței medicale și al medicinei și vor defini peisajul farmaceutic.

Prestigioasa revistă din domeniul medical Nature a intervievat 11 experți în sănătate care au estimat care sunt principalele inovații în medicină care vor fi testate în 2024.

Aplicație inteligentă pentru terapia depresiei circumstanțelor legate de naștere

Multe părți ale lumii se confruntă cu provocări în ceea ce privește furnizarea de asistență medicală mintală adecvată și eficientă, dar lipsa de profesioniști calificați este deosebit de acută în țările cu venituri mici și medii.

Finanțată de Grupul de cercetare și inovare pentru transformarea sănătății globale de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și cercetare în sănătate din Regatul Marea Britanie, o echipă condusă de Universitatea din Liverpool a dezvoltat o aplicație care permite oferirea unei intervenții bazate pe terapie cognitivă femeilor aflate în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină care suferă de depresie majoră.

Acest studiu va compara aplicația cu versiunea standard, față în față, a terapiei, oferită de asistenții medicali.

Se speră ca rezultatele acestui studiu să stimuleze continuarea inovației și a cercetării în acest domeniu, care are putea schimba abordarea deficitului de tratament pentru o tulburare mintală comună la nivel global, spune, Atif Rahman profesor de psihiatrie infantilă și sănătate mintală globală la Universitatea din Liverpool, din Regatul Unit.

Model de intervenție pentru sănătatea mintală a sugarilor

Aproape 100.000 de copii se află în prezent în îngrijire în Marea Britanie, iar mulți dintre ei se confruntă cu provocări comportamentale și cu un viitor incert.

Copiii care sunt luați de la părinții lor din cauza abuzului și a neglijenței reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile grupuri din orice societate.

Aceștia prezintă un risc mult mai mare de sinucidere, șomaj și încarcerare, precum și pentru majoritatea tulburărilor de sănătate mintală și multe tulburări de sănătate fizică.

Sunt necesare abordări mai bune pentru a-i ajuta pe acești copii să își atingă potențialul maxim, spun cercetătorii, bazându-se pe un model de intervenție american care oferă evaluare și tratament intensiv pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani.

În cadrul acestui prim studiu randomizat și controlat de acest tip, Best Services Trial (BeST?), echipa va investiga eficacitatea și rentabilitatea acestui modelului de intervenție pentru sănătatea mintală infantilă în raport cu serviciile obișnuite de asistență socială pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani care se află în centre de plasament din Glasgow și Londra.

Echipa va urmări copiii timp de 2,5 ani și va compara rezultatele privind sănătatea lor mintală.

În cazul în care acest model se dovedește a fi avantajos, ar putea schimba radical modul în care sunt sprijiniți acești copii, nu numai în Marea Britanie, ci și la nivel global, spune Dennis Ougrin, psihiatru consultant pentru copii și adolescenți și lector în psihiatrie și sănătate mintală globală la King’s College Londra.

Despre descoperirile în domeniul medicinii a vorbit și miliardarul și filantropul Bill Gates. El crede că 2024 va fi anul Inteligenței Artificiale (AI), care va accelera inovația în toate domeniile, inclusiv va îmbunătăți rezultatele globale în materie de sănătate. Malnutriția infantilă va fi combătută tot prin inovație, mai spune Bill Gates. Totodată, vor fi sprijinite persoanele care nu vorbesc engleza în gestionarea sarcinilor cu risc ridicat și facilitarea accesului mai ușor la informații medicale pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

AI va îmbunătăți în general sănătatea globală, permițând în același timp inovarea în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Gates consideră că investițiile chibzuite în IA pot contribui la crearea unei lumi mai echitabile.

Potrivit revistei Forbes, Bill Gates este a șaptea cea mai bogată persoană de pe planetă, cu o avere netă de 118,5 miliarde de dolari.