Aproximativ 5% dintre oamenii din întreaga lume trăiesc cu depresie. Eforturile de a înțelege și de a trata eficient această boală sunt mai urgente ca niciodată. Fiecare nouă descoperire aduce mai multă speranță în abordarea problemei. Mai multe studii au identificat o legătură între simptomele depresive și temperatura corpului, dar nimeni nu a găsit încă o explicație pentru acest lucru. Mai exact, oamenii care suferă de depresie au o temperatură corporală mai înaltă.
Potrivit Science Alert, preluat de Digi24, cercetătorii conduși de o echipă de la Universitatea din California (UCSF) au analizat date de la 20.880 de subiecți, colectate pe parcursul a șapte luni, confirmând că oamenii care suferă de depresie tind să aibă temperaturi corporale mai ridicate.
Oricât de amănunțit ar fi studiul, care implică participanți din 106 țări, însă nu este suficient pentru a demonstra că o temperatură mai ridicată a corpului cauzează depresie sau, dimpotrivă că depresia duce la încălzirea corpului.
Cu toate acestea, studiul sugerează că există o legătură care merită investigată. Dacă ceva atât de simplu precum păstrarea temperaturii corpului la un nivel mai scăzut ar putea ajuta la combaterea simptomelor depresiei, atunci acest lucru ar avea potențialul de a ajuta milioane de oameni din întreaga lume.
„Din cunoștințele noastre, acesta este cel mai mare studiu până în prezent care examinează asocierea dintre temperatura corpului – evaluată atât folosind metode de autoraportare, cât și cu senzori portabili – și simptomele depresive, într-un eșantion larg din punct de vedere geografic”, spune psihiatrul Ashley Mason de la UCSF.
Ar putea exista o serie de motive pentru această legătură, spun cercetătorii. S-ar putea ca depresia să fie legată de procese metabolice care generează căldură suplimentară, sau legată de funcțiile biologice de răcire a corpului, care nu funcționează corect. Sau ar putea exista o cauză comună, cum ar fi stresul mental sau inflamația, care afectează separat atât temperatura corpului, cât și simptomele depresive.
Acesta este un lucru pe care studiile viitoare l-ar putea stabili. Deocamdată, știm că depresia este o afecțiune complexă și cu mai multe fațete, cel mai probabil cu o mulțime de factori declanșatori, iar temperatura corpului ar putea juca un rol.
Cercetările anterioare au descoperit că hidromasajul și sauna pot diminua simptomele depresiei, deși studiile au fost făcute în grupuri mici.
„În mod ironic, încălzirea corpului poate duce la o scădere a temperaturii corpului pe termen mai lung decât printr-o baie de gheață. Dar cum ar fi dacă am putea urmări temperatura corpului persoanelor cu depresie pentru a cronometra bine tratamentele pe bază de căldură?”, spune Mason.
Datele studiului au arătat că, pe măsură ce simptomele autoraportate de depresie au devenit mai severe, temperatura medie a corpului a crescut. A existat, de asemenea, o anumită asociere între scorurile de depresie mai mari și fluctuațiile zilnice de temperatură mai puține, dar nu la un nivel semnificativ statistic.