Peste 300 de mii de moldoveni suferă de depresie și anxietate. Sunt datele unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.
Potrivit cercetării, peste 200 de mii de persoane din țara noastră au tulburări de depresie. Totodată, numărul celor care suferă de anxietate depășește 122 de mii.
Țara noastră nu este singura de pe continentul european cu o rată mare a depresivilor. În alte state din regiune situația este similară sau și mai gravă. În Ucraina, peste șase la sută din populație suferă de depresie. În același timp, în Portugalia, Estonia, Grecia, Belarus, Lituania și Rusia acest indicator variază între 5,5 la sută și 5,7 la sută.
OMS constată că 40 de milioane de oameni din regiunea europeană suferă de depresie. Dintre ei, 75 la sută nu urmează tratamente. Netratată la timp, această tulburare favorizează apariția bolilor neurologice, cardiovasculare și a diabetului.
Totodată, 128 de mii de oameni din regiunea europeană se sinucid, în fiecare an, ca urmare a stărilor depresive. Printre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, sinuciderea este a doua cauză de deces după accidentele rutiere. Din cauza consecințelor depresiei, economia globală pierde, în fiecare an, peste un trilion de dolari.
OMS atenționează că simptomele afecțiunii apar sporadic și durează până la două săptămâni. În această perioadă, persoanele afectate manifestă lipsă de voință, stări de tristețe, indispoziție, nervozitate. În alte cazuri, oamenii nu au poftă de mâncare, au insomnie sau nu se pot concentra.
Depresia poate fi însă prevenită și vindecată. Profilaxia și tratamentul afecțiunii pot fi realizate prin metode de psihoterapie sau medicamente. Potrivit OMS, un dolar investit în combaterea depresiei aduce în plus statului patru dolari. Aceasta este explicat prin faptul că oamenii vor fi sănătoși și vor putea lucra.
Datele OMS mai arată că statele investesc foarte puțin în sănătatea mintală. În țările dezvoltate, cheltuielile în acest scop reprezintă doar trei la sută din bugetele pentru sănătate. În țările cu venituri mici, indicatorul respectiv este de numai un procent.
În Republica Moldova, în scopul profilaxiei și tratamentului bolilor mintale au fost create 36 de centre comunitare de sănătate mintală. Totodată, 400 de medici de familie au fost instruiți să acorde asistență medicală persoanelor depresive și cu afecțiuni mintale.
Totodată, în premieră, la sfârșitul anului trecut a fost implementat un protocol național, care reglementează depistarea și tratamentul depresiei. Potrivit documentului, afecțiunea poate fi diagnosticată de medicii de familie, specialiștii centrelor comunitare de sănătate mintală și psihiatri.
Statisticile arată că la evidența medicilor se află peste 40 de mii de moldoveni cu boli psihice.
Ziua Mondială a Sănătății este marcată în fiecare an, în data de 7 aprilie. În acest an, tema evenimentului selectată de OMS este „Depresia, să vorbim!”.