Iarna este tot mai aproape și ce poate fi mai bun și mai cald decât un pulover sau un fular împletit cu grijă de bunica? Aceste haine lucrate cu mult drag îți încălzesc nu doar corpul, ci și sufletul. Trebuie să știi că nu doar purtatul lor îți face bine, dar și procesul de creare. Dacă n-ai încercat până acum, îți recomandăm să iei o pereche de andrele și să te apuci de tricotat. Plăcerea este garantată, iar beneficiile pentru sănătate – nebănuite. Neurologii, psihologii și alți specialiști laudă tot mai mult efectele terapeutice ale împletitului.
Te scapă de stres și te păzește de boli mintale. Când te concentrezi la tricotat, te gândești oare la creditul ipotecar sau la faptul că trebuie să speli mașina? Cel mai probabil, nu. Ești prea ocupată să numeri rândurile și ochiurile și uiți de grijile cotidiene. Mai mult, oamenii de știință au demonstrat că această activitate, ca și croșetatul sau brodatul, îți mențin activitatea creierului, iar acest lucru are efecte benefice pe termen lung și te protejează de demență la bătrânețe. De asemenea, un studiu publicat în 2011 în Journal of Neuropsychiatry & Clinical a demonstrat că practicarea meșteșugurilor, scad riscul pierderii memoriei cu 30-50%.
Te face fericită. O cercetare publicată în The British Journal of Occupational Therapy, care a implicat 3500 de voluntari pasionați de împletit, a demonstrat că această activitate face oamenii mai fericiți. 81% dintre participanții la studiu au mărturisit că se simt mai bine după ce tricotează, iar mai mult de jumătate au spus că împletitul îi face „foarte fericiți”. Psihologii cred că această stare apare pentru că oamenii conștientizează că fac ceva util. De asemenea, în timpul acestei activități este secretată dopamina, așa-numitul hormon al plăcerii, dar și serotonina, cunoscut drept hormonul fericirii.
Bun pentru socializare. Chiar dacă pare o activitate bună de practicat acasă, împletitul îți oferă și oportunități de socializare. Poți să-ți faci noi prieteni, care au aceeași pasiune, poți face schimb de experiență și dezvolta imaginația. De asemenea, lucrurile pe care le creezi cu propriile mâini pot fi un pretext bun pentru a comunica mai eficient cu copii. Spre exemplu, un pulover împletit de mama poate crea o legătură afectivă mai puternică și îl poate face mândru pe cel mic.
Andrelele țin artrita departe. Pe lângă beneficiile asupra sănătății mintale, tricotatul te ajută să îți îmbunătățești și starea fizică. Specialiștii au demonstrat că mișcările pe care le faci atunci când miști andrelele pot fi benefice pentru articulații. Mai mult, medicii le recomandă bolnavilor de artrită să trateze această activitate ca pe un sport și să își încălzească articulațiile înainte de a începe să împletească. Beneficiile se vor face simțite pe termen lung și durerile vor scădea în intensitate.
Sursa: