Absolvenții studiilor prin rezidențiat sunt repartizați în instituțiile medicale publice. În total, 409 tineri specialiști vor primi bilete de trimitere la locul de muncă până în data de 14 iulie. Numărul locurilor vacante în spitale este însă de 700. Cei mai căutați specialiști în raioane sunt medicii de familie, anesteziolog-reanimatorii, oftalmologii, iar în municipii – neonatologii.
122 de tineri au fost repartizați deja în instituțiile medicale din țară. Este vorba despre tineri specializați în domeniile medicinii de familie, medicinii interne, medicinii de laborator, medicinii de urgență, cardiologie, endocrinologie, pneumologie și nefrologie.
Tinerii medici trebuie să se prezinte la locul de muncă din luna august și sunt obligați să lucreze la stat timp de trei ani. Managerii spitalelor ar trebui să informeze Ministerul Sănătății dacă aceștia se prezintă sau nu la locul de muncă sau dacă activează conform repartizării.
În cazul în care tânărul specialist nu este de acord să lucreze în localitatea în care a fost trimis, poate solicita transferul în altă parte. Solicitările privind repartizarea dintr-un raion în altul sunt rezolvate mai ușor, întrucât în instituțiile medicale de acolo sunt cele mai multe locuri vacante. Mai dificile sunt însă cele privind distribuirea din raioane în municipii, deoarece repartizarea se face conform locurilor disponibile.
Medicii care au absolvit cu note mari au dreptul să-și aleagă singuri localitatea și instituția medicală în care doresc să lucreze, în cazul în care sunt locuri vacante disponibile. Dacă sunt mai mulți absolvenți cu note bune, atunci prioritate au cei cu cea mai mare medie în toți anii de studiu.
La o lună de la angajare, tinerii specialiști vor ridica prima tranșă de bani din indemnizația acordată de stat. Reamintim faptul că alocația a fost majorată cu 50 la sută. În prezent, aceasta este de 45 de mii de lei pentru medici și farmaciști și 36 de mii de lei pentru lucrătorii medicali cu studii medii.
Cheltuielile statului pentru un student la medicină se ridică, în medie, la aproape 44 de mii de lei pe an, iar pentru un rezident la puțin peste 34 de mii de lei. Pentru toți anii de studiu prin rezidențiat, statul cheltuie cel puțin 184 de mii de lei. Cei mai mulți bani, peste 115 mii de lei, sunt alocați pentru pregătirea medicilor de familie, neonatologilor, psihiatrilor și celor de pe salvare.
În 2016 au fost repartizați 427 de absolvenți ai rezidențiatului, dintre care 260 au confirmat că au fost angajați.
În instituțiile medicale publice din țară activează 10.381 de medici și 20 974 de lucrători medicali cu studii medii.