Dacă te simți slăbit și obosit, te-ai îngrășat sau ai slăbit brusc, nu suporți frigul sau căldura și ți s-a umflat gâtul, atunci trebuie să-i faci o vizită endocrinologului. Toate acestea sunt simptomele unor disfuncții la nivelul glandei tiroide, un organ de care depinde sănătatea și buna funcționare a întregului organism. Este responsabilă de o mulțime de procese care îți asigură starea de spirit, precum și echilibrul fizic și mintal. Are forma unui fluture și este localizată în partea anterioară a gâtului. Cu o lungime de aproximativ cinci centimetri, este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman.
Endocrinologul Tamara Tudose spune că glanda tiroidă este un adevărat scut pentru organism. „Alături de amigdale, glanda tiroidă asigură protecția corpului, dar are nevoie de îngrijire corespunzătoare. Este deseori implicată în procese inflamatorii sau autoimune, care trebuie tratate ca să nu provoace probleme mai mari”, explică doctorul.
Tiroida este responsabilă de secreția mai multor hormoni importanți, precum tiroxina, triiodotironina și calcitonina. „Toate astea stimulează schimbul de substanțe în organism, adică metabolismul, procesul de utilizare a energiei de către corp, influențează sistemul nervos și rapiditatea reacției emotive, precum și procesul de reglare a temperaturii. Calcitonina este responsabilă de asimilarea calciului în organism”, mai spune specialistul solicitat de emedicina.md.
Acum patru ani, Olga Afanasiu s-a pomenit cu 10 kilograme în plus, aparent din senin. Deși nu și-a schimbat esențial modul de viață, femeia a început să se îngrașe fără să-și dea seama. Numeroasele diete nu prea dădeau rezultate, iar cu timpul a început să observe și alte simptome care au pus-o în gardă. „Pentru că îmi doream să slăbesc, am decis să fac sport, dar nu aveam niciun chef. Mă simțeam stoarsă de puteri. Mi-e era în permanență somn. Apoi, a început să-mi cadă părul, iar pielea devenea tot mai uscată.”
Pentru că problemele se înmulțeau, femeia a ajuns la medic. Specialistul a diagnosticat-o cu hipotiroidism, ceea ce înseamnă că Olga are o glandă tiroidă care funcționează prea lent și nu secretă cantitatea necesară de hormoni. Această afecțiune se caracterizează prin oboseală cronică, intoleranță la frig, piele uscată, păr fragil, picioare și mâini umflate, stare depresivă, tulburări de memorie, constipație și, în cazul femeilor, dereglări menstruale și chiar infertilitate. Există și hipertiroidism, afecțiune care apare atunci când tiroida secretă în exces anumiți hormoni. Persoanele care suferă de această boală slăbesc brusc, sunt agitate și iritate, se confruntă cu o stare de nervozitate continuă, transpiră abundent și au palpitații cardiace.
În general, medicii spun că în cazul unor disfuncții ale tiroidei, aceasta crește în dimensiuni și apare așa-numita gușă. Un alt semn este ieșirea ochilor din orbite.
Potrivit endocrinologului Tamara Tudose, femeile sunt mai predispuse să sufere de dereglări ale acestui organ. Datele statistice arată că tulburările tiroidiene afectează de șapte ori mai multe persoane de sex feminin, decât masculin. Se întâmplă pentru că această glandă este strâns legată de ovare. „Tiroida este primul organ care reacționează în caz de sarcină. Aceasta asigură dezvoltarea normală a fătului. De exemplu, dacă unui mormoloc îi este extirpată tiroida, atunci acesta nu va putea ajunge la maturitate și nu se va mai dezvolta în broască. Glanda tiroidă este responsabilă de dezvoltarea tuturor organelor, inclusiv creierul și inima”, a explicat specialistul.
Vulnerabili sunt și copiii. În cazul celor mici, problema trebuie rezolvată cât mai rapid, pentru că le pune în pericol creșterea și dezvoltarea. „Dacă un copil are probleme cu tiroida, ar putea dezvolta retard mintal și fizic. Disfuncțiile pot fi depistate încă de la naștere, datorită unui test special obligatoriu, care se face încă în maternitate. Diagnosticul trebuie stabilit corect de către un specialist bun, iar problema – tratată corespunzător”, a mai adăugat Tamara Tudose.
Un element foarte important pentru funcționarea tiroidei este iodul. Organismul are nevoie de el pentru a secreta hormonii tiroidieni. Dacă acesta este insuficient, glanda încearcă să îl extragă din sânge, fapt ce duce la creșterea în volum. Anume din această cauză apare efectul de gușă. Pentru a rezolva problema carenței de iod, a fost introdus consumul de sare iodată. Totuși, medicii atrag atenția asupra faptului că supradozajul de iod este foarte periculos. „Excesul de iod este uneori mai grav decât carența. În timp ce ultima poate fi rezolvată prin suplimente, prima necesită un tratament bine pus la punct. Mare atenție la consumul acestor suplimente de iod. Consumul prea mare poate duce chiar și la cancer tiroidian”, a mai spus medicul.
Printre simptomele excesului de iod în organism se numără febra, voma, arsurile și durerile de stomac. Totuși, este foarte puțin probabil ca o persoană să depășească norma admisă de iod doar din alimente.
Endocrinologul Tamara Tudose remarcă faptul că, în ultima perioadă, moldovenii au devenit mai informați și mai interesați de starea lor de sănătate. Cu toate acestea, medicul recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului în caz de necesitate. Potrivit specialistului, glanda tiroidă este ușor de investigat, dacă doctorul este bine pregătit și acordă suficient timp pacientului.
Anual, în data de 25 mai, este marcată Ziua Internațională a Tiroidei, care a fost instituită pentru a atrage atenția oamenilor asupra importanței acestui organ și a problemelor pe care le poate provoca acesta.