22 November 2024
mun. Chișinău

Transfuzia cu propriul sânge, procedură aplicată la SCR

Hemoragiile din timpul operațiilor pun în pericol viața pacienților și complică munca medicilor. În astfel de situații, sângele pierdut trebuie imediat înlocuit cu cel al donatorilor. Procedura nu poate fi efectuată însă urgent, deoarece procesul de pregătire a sângelui pentru transfuzie durează mai mult timp. Iar fiecare minut de așteptare pentru un bolnav care a pierdut mult sânge, poate fi fatal. La Spitalul Clinic Republican, tragediile pot fi însă evitate, datorită aparatelor de recuperare și autotransfuzie a sângelui. Echipamentele le permit doctorilor, chiar în timpul operației, să colecteze sângele pierdut, să-l curețe de impurități și să-l reinfuzeze pacientului. 

aparat transfuzie
Aparat de recuperare și autotransfuzie a sângelui.

Spitalul Clinic Republican are două aparate de recuperare și autotransfuzie a sângelui. Acestea sunt utilizate pe parcursul intervențiilor chirurgicale complicate, când medicii estimează că pacientul va pierde peste 20 la sută din sânge. Cel mai frecvent, hemoragiile apar în cazul transplanturilor, traumatismelor complicate și tumorilor.

Pentru realizarea unei proceduri de recuperare și reinfuzie a sângelui se utilizează un set de dispozitive medicale de unică folosință, care costă între 250 și 300 de euro. Procesul se desfășoară în șapte etape și este monitorizat de anesteziologi.

Iana Cotorchea
Iana Cotorcea

Pentru început, sângele este absorbit din plagă cu ajutorul unui tub și este imediat amestecat cu o substanță anticoagulantă. Apoi, lichidul este aspirat într-un rezervor conectat la o pompă, unde este filtrat. Ulterior, într-o centrifugă, celulele roșii din sânge sunt separate de celulele albe, de trombocite, plasmă, anticoagulant, grăsimi și hemoglobină liberă în plasmă. Acestea sunt colectate într-un sac și eliminate. Iar celulele roșii sunt adunate într-o pungă de transfuzie. Sângele poate fi reinfuzat în decurs de șase ore de la finalizarea procedurilor de filtrare și curățare”, a declarat pentru e-medicina anesteziologul Iana Cotorcea.

Primul aparat de recuperare și autotransfuzie a sângelui a fost pus în funcțiune la Spitalul Clinic Republican în 1996. Instituția medicală dispune de încă un echipament de acest fel, însă mai performant, utilizat doar în intervențiile de înlăturare a tumorilor cancerigene.

Medicii consideră că aparatele îi avantajează pe pacienții din diferite confesiuni religioase, care refuză sângele donatorilor. Doctorii speră că bolnavii vor accepta transfuzarea propriului sânge, pentru că astfel îi vor putea salva.

Spitalul Clinic Republican este singura instituție medicală publică din țară dotată cu echipamente de autotransfuzie a sângelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *