Mai multe transplanturi vor fi realizate, în premieră, în Republica Moldova în următorii cinci ani. Ministerul Sănătății a elaborat un nou program național de transplant, pentru anii 2017 – 2021, care prevede prelevarea și transplantarea, concomitentă, a inimii și plămânilor. De asemenea, va fi lansat transplantul de celule stem și valve cardiace. Pentru implementarea programului vor fi necesare peste 400 de milioane de lei.
Primele trei transplanturi cardio – pulmonare urmează să fie realizate peste doi ani. Pentru aceste intervenții au fost planificate 500 de mii de lei. Autoritățile își propun să efectueze zece operații de acest fel, până în 2021. Potrivit Agenției Transplantului, deja a fost aprobată o listă de așteptare, pe care au fost incluși 30 de bolnavi. De transplant concomitent de inimă și plămâni au nevoie pacienții care suferă de hipertensiune pulmonară. Aceasta apare la nivelul arterelor pulmonare, care transportă sângele către inimă. Bolnavul care are hipertensiune pulmonară riscă să facă insuficiență cardiacă, deoarece cordul nu pompează sânge.
Programul național în domeniul transplantului pentru anii 2012 – 2016 prevedea doar transplantul cardiac. Primele inimi urmau să fie prelevate și transplantate încă în 2013. Operațiile au fost însă amânate din lipsă de bani, necesari pentru pregătirea medicilor și efectuarea intervențiilor chirurgicale. Reprezentanți ai Agenției Transplantului din Catalonia, aflați în vizită în țara noastră la începutul anului 2015, au constatat o lipsă de cooperare între Agenția Transplantului și spitalele acreditate să stabilească diagnosticul de moarte cerebrală și să efectueze investigațiile medicale.
Programul Național de Transplant pentru anii 2017 – 2021 prevede, în premieră, transplantul de valve cardiace de la donatori în moarte cerebrală sau donatori vii. În total, sunt planificate 12 intervenții, care vor costa statul un milion și 327 de mii de lei. Inima are patru valve, care permit cordului să pompeze sângele. Valvele cardiace afectate de malformațiile congenitale nu-și pot exercita funcțiile, iar, în asemenea condiții, decesul devine inevitabil. În prezent, adulții bolnavi pot fi salvați cu ajutorul valvelor artificiale, care se implantează în inimă. Metoda de tratament nu poate fi aplicată însă copiilor. Odată cu dezvoltarea organismului, aceste piese trebuie schimbate. Asta înseamnă realizarea mai multor intervenții, care pot pune în pericol viața minorilor. În cazul transplantului de valve umane nu există necesitatea de a repeta operațiile. Acestea se dezvoltă și cresc odată cu organismul uman.
Noul program mai prevede crearea condițiilor pentru stocarea celulelor stem și lansarea transplantului de celule stem. Astfel, până în anul 2021, zece bolnavi vor beneficia gratuit de tratamente. Documentul prevede, în acest scop, aproape patru milioane de lei. Celulele stem sunt recoltate din sângele cordonului ombilical, măduva osoasă, piele sau mușchi scheletici și au capacitatea de a regenera țesuturile afectate. Cu ajutorul celulelor stem pot fi tratate 75 de afecțiuni printre care, leucemia, cancerul, boli rare și imune, diabetul de tip 1 și scleroza multiplă.
În același timp, urmează să fie cheltuite peste 139 de mii de lei pentru efectuarea a 200 de transplanturi renale și 34 hepatice. De asemenea, pentru perioada 2017 – 2021 sunt planificate 350 de transplanturi de țesuturi, cu 10 la sută mai multe decât au fost realizate în ultimii ani.
În scopul dezvoltării transplantului de cornee, centrele autorizate vor fi dotate cu echipament pentru realizarea intervențiilor. Aceasta va permite efectuarea a câte 40 de transplanturi pe an. În prezent, 128 de pacienți se află pe lista de așteptare. Autoritățile își mai propun să mențină în moarte cerebrală 50 de donatori. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi necesare patru milioane 480 de mii de lei.
Activitatea de transplant în Republica Moldova a fost reluată în 2011. Atunci, un pacient a primit un rinichi de la un donator în viață. În 2012 a fost implementat primul program național de transplant, care a făcut posibilă, în premieră, realizarea transplantului hepatic. În perioada 2012 – 2016 au fost create condiții pentru prelevarea și transplantarea organelor și au fost instruiți coordonatori de transplant și medici. De asemenea, au fost adoptate mai multe legi care reglementează prelevarea organelor de la donator viu și donator în moartea cerebrală. Pentru prima dată, în 2014, a fost efectuată prelevarea concomitentă a rinichilor și ficatului. În anul 2013 și-a început activitatea banca de țesuturi, iar un an mai târziu a fost lansat transplantul de cornee, piele alogenă și membrană amniotică.
Potrivit Observatorului Global privind Donarea și Transplantul, în 2014, la nivel mondial au fost efectuate 118127 de transplanturi de organe, ceea ce reprezintă 10 la sută din necesități. Totodată, mor până la 30 la sută dintre pacienții aflați pe listele de așteptare.