Sute de moldoveni mureau anual din cauza hepatitei virale C și cirozei. Mulți dintre ei s-ar fi bucurat și astăzi de viață, dacă ar fi avut posibilitatea să se vindece. Tratamentele aplicate în trecut doar încetineau agravarea maladiei, dar nu ucideau virusul hepatic. Și asta în condițiile în care statul aloca, în fiecare an, zeci de mii de euro, pentru reabilitarea pacienților. Numai pentru un caz tratat CNAM deconta, anual, până la zece mii de euro. Acum, bolnavii de hepatita C și ciroză pot să nu-și facă griji pentru viețile lor. În decurs de doar trei luni, ei au șansa să se vindece. Și asta datorită metodelor moderne de tratament a maladiei, aplicate la începutul acestui an. Noile medicamente au proprietatea să distrugă virusul hepatic, fără a provoca reacții adverse. Important este faptul că tratamentul este gratuit și accesibil pentru toți pacienții. De la începutul acestui an, 2000 de persoane, care suferă de hepatita C și ciroză, au demarat tratamentul revoluționar.
Valentina Bulmaga, din localitatea Sculeni, raionul Ungheni, este unul dintre primii bolnavi care a început noul tratament. Femeia a făcut față maladiei timp de două decenii. Avea doar 43 de ani când a fost diagnosticată cu hepatita virală C. Boala era deja în stadiu avansat, de aceea femeia a fost nevoită să adopte un regim alimentar sever.
„Mă mir cum am supraviețuit până în prezent. Lucram profesoară, aveam un program încărcat și abia de făceam față acestei situații. Mă simțeam din ce în ce mai rău, dar nu puteam abandona serviciul, pentru că trebuia sa-mi întrețin copiii. Erau studenți în acea perioadă și aveau nevoie de sprijinul meu.”
Valentina Bulmaga nu a avut posibilitatea să beneficieze de tratamentul hepatitei C asigurat de stat. Ca urmare, în decurs de 19 ani, a fost nevoită să cumpere majoritatea medicamentelor indicate de medic. Nu le administra însă de fiecare dată, conform recomandărilor, deoarece salariul de pedagog nu-i ajungea să cumpere toate preparatele. Totuși, datorită suportului pe care l-a avut din partea medicilor, Valentina Bulmaga a supraviețuit.
„Boala avansa, dar reușeam să o țin sub control. Mulțumesc medicului gastrolog, Rodica Doina, care m-a ajutat foarte mult. Cred că datorită ei am reușit să lupt cu boala atâția ani”, ne-a relatat Valentina Bulmaga.
Despre noul tratament al hepatitei C pacienta a aflat la sfârșitul anului 2016. Medicul infecționist, care o monitoriza, a anunțat-o că există posibilitatea să se vindece și încă într-un termen scurt. Așa că a făcut investigațiile medicale necesare, iar rezultatele le-a expediat Comisiei Ministerului Sănătății. În scurt timp, Valentina Bulmaga a început să administreze noul tratament.
„Nu voi uita niciodată ziua în care am luat primele pastile. Era 7 ianuarie, ziua de naștere a Mântuitorului. Sunt sigură, nu a fost o întâmplare. A fost un semn de la Dumnezeu. Dumnezeu mi-a dat o nouă șansă!”
Valentina Bulmaga spune că deja simte efectul noului tratament.
„Anterior eram mereu balonată, în special după ce mâncam. Aveam dureri în regiunea ficatului. Mereu mă simțeam obosită. Acum, slavă lui Dumnezeu, nu mai am asemenea stări. Mulțumesc Ministerului Sănătății care ne-a asigurat accesul la acest tratament. Acum le spun tuturor, care suferă de hepatita C să meargă la medicul infecționist ca să beneficieze de acest tratament”, a menționat Valentina Bulmaga.
Din data de 25 ianuarie urmează tratament și Ana Mâță-Blândă, din satul Slobozia-Mare, raionul Cahul. Femeia afirmă, că din această zi, viața ei s-a schimbat. Șapte ani a înfruntat o maladie care îi distrugea lent ficatul, chiar dacă făcea tratamente și respecta dieta recomandată de medici. Deși i-a fost foarte greu, nu a renunțat.
„Am crezut în Dumnezeu, am crezut în medici. Când am auzit că am șansa să mă vindec, nu îmi venea să cred. Am plâns de fericire. M-am dus și am depus personal dosarul la Comisia Ministerului Sănătății. Președintele comisiei, Doina Rotundu, un om extraordinar, mi-a spus că boala e avansată. Și cu toate acestea, nu a respins dosarul. Mi-a zis: nu pot să vă las, doamnă! În scurt timp am primit medicamentele. Sunt două preparate, unul îl administrez dimineața și altul seara”, a povestit pentru emedicina.md Ana Mâță-Blândă.
După ce a fost diagnosticată cu hepatita C, Ana Mâță-Blândă a fost inclusă în lista de așteptare pentru inițierea tratamentului. Înaintea ei se aflau însă zeci de pacienți și mai gravi, care înfruntau zilnic moartea. Unii dintre ei au luptat pentru viață și au sperat într-o minune, până la ultima suflare. Dar boala s-a dovedit a fi mai puternică decât ei.
„Dumnezeu a fost bun cu mine. Mi-a oferit o șansă. Am supraviețuit, chiar dacă boala se agravase foarte mult. Doamne, cât de greu mi-a fost! Mă simțeam atât de rău. Nu puteam face nimic, aveam slăbiciuni și față cadaverică. Lunar cheltuiam pentru medicamente până la 2000 de lei și mâncam numai terci și supe. A fost un chin, dar îmi doream atât de mult să trăiesc!”
În mai puțin de o lună de la inițierea tratamentului, starea de sănătate a Anei Mâță-Blândă a început să se îmbunătățească. Speră că analizele pe care urmează să le facă în timpul apropiat vor confirma acest fapt.
„De când am început să administrez medicamentele observ schimbări. În primul rând, au dispărut senzațiile de arsură din regiunea ficatului. Nu mai simt nici durere. A reapărut forța, eram neputincioasă și oboseam repede. Paloarea de pe față a dispărut. Toată lumea îmi spune că m-am schimbat”, a spus Ana Mâță-Blândă.
Vestea despre noile medicamente, care vindecă hepatita C, a entuziasmat toată familia Anei Mâță-Blândă. Copiii și soțul femeii au suferit mult, deoarece starea ei de sănătate se agrava cu repeziciune, iar ei nu puteau să o ajute să se vindece.
„Suntem foarte bucuroși că mama a primit șansa de a se vindeca. Ne punem mari speranțe în acest tratament. Mulțumesc Ministerului Sănătății pentru implementarea noilor scheme de tratament a hepatitei C. Pentru bolnavi, în special cei cu venituri mici, este de mare ajutor. Sunt recunoscătoare și doamnei Doina Rotundu, care a răspuns la toate întrebările noastre și ne-a încurajat. Mulțumim lui Dumnezeu pentru așa oameni”, a menționat pentru e-medicina Angela Mâță-Blândă, fiica pacientei.
Până la sfârșitul anului 2017, încă 3000 de bolnavi de hepatita C și ciroză vor beneficia de tratamentele moderne. Medicamentele au fost cumpărate prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, creat anul trecut de Ministerul Sănătății. Reabilitarea unui pacient, în baza noilor scheme de terapie, costă între 6000 și 9000 de lei.